VIDEO: Atena gori, desetine ozlijedenih i privedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki parlament je u ponedjeljak odmah nakon ponoci prihvatio mjere štednje, usprkos žestokim prosvjedima u Ateni i u još šest gradova diljem zemlje u kojima je ozlijedeno više od 120 gradana i 60 redarstvenika, javljaju svjetske agencije pozivajuci se na grcku agenciju ANA-u.

"Vandalizmu, nasilju i razaranju nema mjesta u demokratskom društvu i to se ne može trpjeti", porucio je gradanima premijer Lucas Papademos nakon dramaticnog prihvacanja novih mjera štednje koje su izazvale burne prosvjede gradana, piše francuski Le Monde.

Gradani su bijesni i porucuju da se više ne mogu odricati te da su dosadašnje mjere štednje ugrozile njihov životni standard. Traže da se teret financijske krize podjednako raspodijeli na sve slojeve društva a ne samo da se svaljuje na leda radnika i umirovljenika, prenose novinske agencije.

U središtu Atene nocas su izbili žestoki sukobi specijalne policije i prosvjednika koji se protive planu štednje. Više desetaka zgrada je zapaljeno, medu njima i dvije banke, mnoge trgovine su opljackane, a više od 120 gradana i 60 policajaca ozlijedeno je u sukobu policije koja je bacala velike kolicine suzavca i stotinjak tisuca prosvjednika koji su bili "naoružani" Molotovljevim koktelima.

Policija je uhitila 67 vandala i 70 prosvjednika, a najmanje 70 prosvjednika završilo je u bolnici. Neke politicke stranke pozvale su na ostavku ministra unutarnjih poslova koji je organizirane skupine optužio za uništavanje zgrada, piše Le Monde.

Ovo je bio najveci prosvjedni skup u nekoliko zadnjih mjeseci, istice list, napominjuci da je novi plan štednje bio uvjet za dobivanje novog zajma MMF-a i EU-a vrijenog 130 milijarda eura. Grcka bi bez tih sredstava vec u ožujku bankrotirala.

Premijer Papademos je svjestan da provedba programa nece biti laka, ali je obecao da ce to biti "kratkorocno odricanje grckog naroda", dodaju agencije. Na taj nacin se ove godine planira uštedjeti 3,3 milijarde eura a do 2015. 14 milijardi.

Prihvacanje programa štednje u kojem se predvidaju smanjenje placa, mirovina i minimalne place te nova otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, uzrokovalo je duboke podjele u koalicijskim strankama.


Podijeli: Facebook Twiter