Tragican kraj slavne glazbene dive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Whitney Houston, jedna od najvecih pjevacica 20. stoljeca, ciju su sjajnu glazbenu i filmsku karijeru posljednjih godina zasjenili problemi s ovisnošcu, preminula je u subotu u 48. godini. Vijest o iznenadnoj smrti slavne pjevacke dive objavila je njena menadžerica Kristen Foster, a uzrok smrti još nije poznat.

Houston je preminula u hotelu Beverly Hilton na Beverly Hillsu, a pronašao ju je njezin tjelohranitelj koji je pozvao Hitnu pomoc, no lijecnici je nisu uspjeli oživieti te je njezina smrt proglašena u subotu u 15.55 sati prema lokalnom vremenu. Nekoliko sati nakon što je pronadena mrtva, u hotel je stigla njezina kci Bobby Kristina kojoj, kao i sestricni poznate pjevacice Dionne Warwick, policija nije dopustila da ude u njezinu sobu.

Smrt uoci Grammyja

- Zapamtit cete trenutak u kojem ste culi vijest o njezinoj smrti. Ona je nesumnjivo bila jedna od najvecih superzvijezda svih vremena. Tako fantastican glas poput njenog vjerojatno više nikad necemo cuti, izjavio je glazbeni producent Simon Cowell s cijim ce se rijecima zasigurno složiti svi koji su imali prilike cuti barem jednu od njezinih pjesama.

Legendarna diva umrla je dan uoci najznacajnije veceri u svijetu popularne glazbe, dodjele Grammyja, prestižnih glazbenih nagrada koje je i sama osvajala više puta, izmedu ostalog i one za najbolji album i najbolju pjesmu godine. Preminula je na cetvrtom katu luksuznog hotela Hilton Beverly, uoci vecere na kojoj su joj trebali odati pocast i na kojoj je i sama trebala nastupiti.

Svjedoci kažu da je Whitney za svoj nastup na dodjeli vježbala od cetvrtka, no doimala se izgubljenom i iscrpljenom, a iz daha joj se osjecao miris alkohola i cigareta. Internetska stranica TMZ izvijestila je da je pjevacica u cetvrtak i petak tulumarila do ranih jutarnjih sati.

Show ide dalje

U hotel u kojem je skoncala život doputovala je radi partyja koji je organizirao njezin dugogodišnji mentor i izdavac Clive Davis, covjek koji ju je otkrio još dok je kao tinejdžerka pjevala u njujorškim klubovima.

- Shrvan sam gubitkom nekoga tko mi je iznimno puno znacio tolike godine. Whitney je bila puna života. Bila je prekrasna osoba ciji se talent ni sa cime ne može usporediti", porucio je Davis na gala-veceri koja je po holivudskom nacelu "the show must go on" održana unatoc njezinoj iznenadnoj smrti.

Svecanosti koja je protekla u sjecanju na popularnu pjevacicu nazocile su mnoge glazbene zvijezde, medu ostalima i Quincy Jones, Tony Bennett, Akon, Cee Lo Green, Miley Cyrus, Jennifer Hudson, Jackson Browne i Elvis Costello.

Iako se o uzrocima smrti slavne pjevacice još uvijek samo nagada, s obzirom na to da je navodno pronadena u kadi, kao jedan od mogucih uzroka smrti spominje se utapanje. Objavljeno je to na internetskoj stranici TZM koja je takoder prenijela i informaciju da su njezinoj hotelskoj sobi pronadeni lijekovi.

Od crkvenog zbora do ovisnosti o opijatima

Inspirirana soul pjevacima u svojoj obitelji iz New Jerseyja, majkom Cissy Houston i rodakinjama Dionne Warwick i Dee Dee Warwick, kao i kumom Arethom Franklin, Whitney Houston postala je jedna od najslavnijih pjevacica svih vremena. Rodena 9. kolovoza 1963. u Newarku, isprva je pjevala u crkvenom zboru, a zatim u njujorškim klubovima. Prije nego što je potpisala ugovor s glazbenom producentskom kucom Arista Records bavila se i manekenstvom.

Glazbena zvijezda koju mnoge druge pjevacke zvijezde spominju kao jednog od svojih uzora vrhunac slave doživjela je 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeca, kada je bila zlatna djevojka glazbene industrije. Ostat ce zapamcena po brojnim hitovima kao što su "How Will I Know," "Saving All My Love for You" i "I Will Always Love You".

Osim pjevanjem, bavila se i glumom, a obožavatelji ce je ponajviše pamtiti po ulozi pjevacice u filmu "Tjelohranitelj" u kojem joj je partner bio Kevin Costner. Houston se na životnoj prekretnici našla nakon udaje za Bobbyja Browna kada je, navodno, zapocela njezina ovisnost o opijatima. Nakon nekoliko pokušaja odvikavanja više se puta pokušavala vratiti na glazbenu scenu, ali neuspješno.

Pjevacica jedinstvena talenta, savršena glasa i atraktivnog fizickog izgleda posljednjih se godina odala alkoholu, drogi i lijekovima, a sve ju je to navodno dovelo i do bankrota. Iako je možda umrla financijski uništena, iza sebe je ostavila neprocjenjivu glazbenu baštinu koja je obilježila posljednjih nekoliko desetljeca popularne glazbe.

Najnagradivanija pjevacica svih vremena

Pjevacica, glumica, producentica - Whitney Houston 2009. je godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najnagradivanija pjevacica svih vremena. Osvojila je dva Emmyja, šest Grammyja, trideset nagrada Billboard Music, dvadeset i dvije nagrade American Music Awards, a to je samo dio od 415 priznanja koja je osvojila do 2010. godine.

Osim toga, s više od 200 milijuna prodanih albuma, singlova i videoizdanja, bila je i jedna od najprodavanijih glazbenih izvodaca u svijetu. Sountrack filma "Tjelohranitelj" u kojem je ostvarila prvu filmsku ulogu 1994. je osvojio Grammyja za album godine, dok je legendarni singl "I Will Always Love You" u njezinoj izvedbi postao najprodavaniji singl neke pjevacice u povijesti.


Podijeli: Facebook Twiter