Grcka uspjela dogovoriti reforme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki celnici postigli su dogovor o reformama i mjerama štednje potrebnim za izlazak iz krize i dobivanje paketa pomoci od Europske središnje banke i MMF-a, izjavili su izvori u vladi samo nekoliko sati prije sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu.

Grcki partneri u Europskoj uniji i MMF-u bili su ljuti zbog nedostatka napretka glede odricanja koja su tražili u zamjenu za paket pomoci od 130 milijardi eura.

Ministar financija Evangelos Venizelos uputio se u Bruxelles bez potpunog dogovora nakon cjelonocnih razgovora s celnicima tri grcke koalicijske stranke. Ostalo je neriješeno jedno osjetljivo pitanje - rezanje mirovina.

Medutim, nakon nastavka pregovora u cetvrtak dva su izvora u vladi rekla da je postignut cjelokupni sporazum.

- Prije nekoliko minuta primio sam poziv grckog premijera koji je rekao da je sporazum postignut i da su ga podržale glavne stranke, izjavio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi na konferenciji za novinare u Frankfurtu u prvoj službenoj potvrdi.

Euro i europske dionice ojacali su nakon vijesti o napretku.

Dužnosnici eurozone rekli su da cijeli paket mora biti dogovoren s Grckom te da ga trebaju odobriti EU, MMF i Europska središnja banka do 15. veljace da bi pravni dokumenti mogli biti završeni na vrijeme radi izbjegavanja kaosa koji bi mogao zaprijetiti globalnom ekonomskom oporavku.

Dva najveca grcka sindikata sazvala su za petak i subotu 48-satni štrajk protiv reformi koje su celnici stranaka uspjeli dogovoriti.


Podijeli: Facebook Twiter