Grcka: Poziv na 48-satni opci štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije velike grcke sindikalne središnjice, Adedy za javni sektor, a GSEE za privatni, pozvale su u cetvrtak na opci štrajk u petak i subotu protiv novih mjera štednje koje službenoj Ateni propisuju Europska unija i Medunarodni monetarni fond u zamjenu za novi zajam, objavili su sindikati.

"Pozivamo na opci štrajk u petak i subotu zajedno sa sindikatom javnog sektora", kazao je glasnogovornik GSEE-a, sindikalne konfederacije privatnog sektora nakon noci maratonskog sastanka triju stranaka vladine koalicije o novom planu štednje.

U utorak je više od 20.000 osoba sudjelovalo u Ateni i Solunu u prvome opcem štrajku ove godine u Grckoj protiv novih mjera štednje koje se pripremaju toj prezaduženoj clanici EU-a.

Njihova podrška svim mjerama štednje i rezanja javne potrošnje koje su europske i medunarodne ustanove zatražile od Grcke uvjet je da ta zemlja nastaviti dobivati spasonosnu medunarodnu financijsku pomoc. Bez nove pomoci od najmanje 130 milijardi eura, Grcka nece biti likvidna 20. ožujka kada istjece 14,5 milijardi obveznica.


Podijeli: Facebook Twiter