U Europi više od 480 umrlih od hladnoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od posljedica polarne hladnoce koja je zahvatila cijelu Europu u posljednjih je desetak dana smrtno stradalo više od 480 osoba, osobito u istocnoj Europi, na Balkanu i u Italiji.

Najviše žrtava hladnoce zabilježeno je u Ukrajini gdje je, prema zadnjim službenim podacima, umrlo 136 osoba od kojih 112 izravno od posljedica smrzavanja. Obilne padaline poremetile su promet na jugu zemlje, blokiravši više stotina vozaca na cestama. Krajem tjedna bi, prema prognozama, temperature mogle pasti i do -30 C.

Broj osoba koje su umrle od pothladivanja u Poljskoj je dosegao brojku 74, izvijestila je u srijedu policija. Toj brojci treba dodati 50-ak mrtvih od gušenja plinom ili u požaru zbog neispravnih instalacija.

U Litvi su od hladnoce smrtno stradale 23 osobe, u Latviji 10 te jedna u Estoniji. U Slovackoj su hladnoce odnijele tri ljudska života, a u Ceškoj 24.

Najniže su temperature u Rusiji. U srijedu je u Moskvi izmjereno -22 stupnja C, a na krajnjem istoku Sibira u Jakutiji izmjerena su -34 C. U toj je zemlji od pocetka ove godine umrlo 110 osoba, medu kojima od pocetka veljace njih 46, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Te brojke ne ukljucuju osobe mlade od 18 godina, a u priopcenju se ne precizira jesu li žrtve pronadene u azijskom ili europskom dijelu zemlje.

Na podrucju zemalja bivše Jugoslavije, od posljedica hladnoce su, kako prenosi France Presse, umrle 23 osobe. Na tim je podrucjima u posljednjih nekoliko dana u udaljenim selima zbog snježnih nanosa ostalo izolirano oko 70.000 ljudi. Plovidba Dunavom, u dijelu dugom oko 100 km koji protjece Srbijom, potpuno je onemogucena zbog leda.

U Rumunjskoj je 41 osoba smrtno stradala od 24. sijecnja. Hladnocom je jako pogodena i Bugarske u cijem su sjeveroistocnom i istocnom dijelu oluje u srijedu paralizirale promet. Promet u južnom dijelu zemlje još uvijek je prekinut zbog obilnih poplava u kojima je u ponedjeljak smrtno stradalo osam ljudi.

Na dunavskoj bugarsko-rumunjskoj granici plovidba je prekinuta od jucer, a led prekriva 90 posto rijeke. Velike bugarske luke na Crnome moru, Varna i Burgas zatvorene su zbog snažnog vjetra.

U Madarskoj je ukupno 16 smrtno stradalih, a u Austriji ih je pet otkad je val hladnoce zahvatio Europu. Slicno je i u Njemackoj gdje su, prema neslužbenim podacima, od hladnoce umrle cetiri osobe. U Francuskoj je ukupno je umrlo pet osoba.

U Veneciji je devet metara visoka statua bika, koju je izradio umjetnik Guerrino Lovato - ovogodišnji simbol tradicionalnog Karnevala u Veneciji, srušena pred naletima bure koja puše brzinom vecom od 80 km/h. I na jugu Italije, osobito duž obale pale su obilne snježne oborine, a tijekom vikenda ocekuje se novi snijeg. U Italiji je od hladnoce umrlo 40 ljudi. Najniže temperature od -25 C zabilježene su u mjestu Marcesini na obali jezera Garda. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter