I nocas gorjeli hrvatski auti u Novom Sadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neredi u Novom Sadu nastavili su se i nocas, nakon utakmice hrvatske rukometne reprezentacije protiv Madarske.

Naime, u noci sa srijede na cetvrtak oko 4.30 sati stradala su dva hrvatska automobila parkirana na zašticenom parkiralištu hotela Vigor u Novom Sadu.

Kako doznajemo, napadaci su preskocili zaštitnu ogradu od žice visoku nekoliko metara, polili automobile benzinom i zapalili ih što je snimila i nadzorna kamera hotela.

Jedan od automobila, renault laguna, je rijeckih registracija i pripada poznatom rijeckom rukometnom djelatniku Vladi Lipovicu, drugi automobil je audi ogulinskih registracija a vlasnik je bivši rukometaš Miro Kojcin.

Navijacke podskupine i odredene organizacije

Za napade na hrvatske navijace u utorak navecer u Novome Sadu, nakon rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, odgovorni su pripadnici "navijackih podskupina i cak clanovi odredenih organizacija", objavila je vojvodanska policija.

Novosadska policija do sada je privela ukupno 24 osobe, mahom pripadnike navijackih skupina Vojvodine i Crvene Zvezde, ali traga za još nekolicinom mladica, od toga trojicom voda. Ta trojica osumnjicenih pripadaju Zvezdinoj navijackoj podgrupi "Bez straha".

Uhicene za napad na hrvatske navijace povezuje se, ne samo za nasilje na utakmicama, vec i za ekstremno desnicarske stavove.

Istodobno, policija nije imala informacija da je poslije utakmice izmedu Hrvatske i Madarske u srijedu navecer u Novome Sadu bilo novih incidenata, a hrvatsku reprezentaciju, unatoc povišenim tenzijama u gradu, bodrilo je tada oko 1.000 hrvatskih navijaca.

Policija je objavila popis uhicenih iz kojega je razvidno kako je rijec o mladim osobama uglavnom s podrucja Novoga Sada, a troje ih je iz Beograda.

Glasnogovornica Opce bolnice u Srijemskoj Mitrovici Biljana Sremcic potvrdila je da su dvije osobe u utorak navecer primljene u bolnicu, gdje su im utvrdene ozljede glave, a kod jedne osobe ubodna rana u nogu. Oni su zbrinuti i pušteni na kucno lijecenje, objavio je "Dnevnik".

Taj list prenosi izjavu vlasnika benzinske crpke da su za izbijanje masovne tuce u Rumi odgovorni hrvatski navijaci koji su pravili nered i da su se onda pojavili srpski navijaci.

Beogradsku arenu ce osiguravati 5.000 policajaca


Na provodenju mjera sigurnosti u vezi s odigravanjem polufinalne utakmice izmedu Hrvatske i Srbije u petak u Beogradskoj areni bit ce angažirano pet tisuca pripadnika policije, piše u cetvrtak beogradski dnevnik ''Press'' navodeci da je iz Hrvatske vec stigao tim operativaca koji suraduje sa srbijanskom policijom.

Oni ce osiguravati Beogradsku arenu i prostor oko nje, središte Beograda, ali i autocestu od granice Srbije i Hrvatske do glavnog grada.

U srbijanskom MUP-u je proglašeno pravo izvanredno stanje i mjere osiguranja biti ce ''kao da se održava Gay parada ili da dolazi neki visoki americki dužnosnik poput Josepha Bydena'', doznaje list.

Dodaje se da su zbog polufinalnog susreta izmedu Srbije i Hrvatske i najave dolaska nekoliko tisuca navijaca iz Hrvatske 'podignuti na noge granicna policija, kriminalisticke i specijalne postrojbe, žandarmerija, prometna policija, konjicka brigada i psi za otkrivanje eksploziva.

Ono što je sigurno jest da organiziranih odlazaka hrvatskih navijaca na utakmicu koja se u 20.15 sati igra u beogradskoj Areni - nece biti. Srbijanska policija obecala je zaštitu Hrvatima od granice na dalje pa ce hrvatski navijaci koji se kao takvi predstave na granici sa Srbijom imati policijsku pratnju do dvorane u Beogradu, a na granici ce biti i cetvorica hrvatskih policajaca zaduženih za pomoc navijacima.

No, ako je u relativno pitomom Novom Sadu bilo velikih problema, nije teško zamisliti što bi se Hrvatima moglo dogoditi u centru Novog Beograda.

Hrvatski reprezentativci su do beogradskog hotela u cetvrtak došli uz impresivnu policijsku pratnju. Srpska policija vrlo je ozbiljno shvatila poruke proizašle iz napada u Novom Sadu, tako da je za "kauboje" u Beogradu zaduženo nekoliko njezinih jedinica, od obicne policije do specijalaca u maskirnim uniformama. (Hina; I. BALEN, B. O. I./NL)


Podijeli: Facebook Twiter