Broj žrtava brodoloma popeo se na pet, Hrvati se vratili kuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako javlja Reuters, pozivajuci se na podatke Obalne straže, ispod prevrnutog kruzera Costa Concordia spasitelji su pronašli dva tijela starijih muškaraca.

Broj žrtava brodoloma talijanskog kruzera tako je narastao na pet. Ranije je objavljeno da su u nesreci poginule tri osobe - dvoje francuskih državljana i jedan peruanski clan posade, koji su se, po prvim nalazima autopsije, utopili.

- Tijekom protekle noci u Hrvatsku su se vratila 102 hrvatska državljanina koja su bila na kruzeru Costa Concordia u organiziranom prijevozu putnickih agencija. Ministarstvo je dogovorilo sa slovenskim pogranicnim službama da ih se propusti u slobodnom tranzitu bez vadenja putnih listova u Trstu, a prema priloženom popisu agencija koje su dostavile imena ljudi, navodi ministarstvo.

Još ima odredeni broj ljudi koji su išli svojim vozilima ili su bili clanovi posade. Prema podacima ministarstva, to je manji broj od dvadesetak osoba koji ce u nedjelju u Trstu izvaditi putne listove i onda se vratiti u Hrvatsku ili se uputiti drugamo, ovisno o tome gdje su im mjesta boravišta ili prebivališta.



Kapetan prije zadnjih putnika

Kapetan talijanskog kruzera napustio je brod u petak navecer prije evakuacije zadnjih putnika, izjavio je tužitelj zadužen za istragu na TV postaji SkyTG24.

Na upit je li Francesco Schettino, uhicen u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda, napustio brod prije nego su svi putnici evakuirani, tužitelj Francesco Verusio sa suda Grossetto odgovorio je: "Nažalost, moram potvrditi tu okolnost".



Tužitelj je kazao da ruta kojom je brod plovio nije bila dobra, dodajuci da je kapetan bio u kapetanskoj kabini te stoga odgovoran za operacije.

Sud istražuje i eventualnu odgovornost drugih osoba uz njega i njegova prvog casnika palube Cira Ambrosija.

Glede eventualno manjkave pripreme posade, Verusio je rekao da se radilo o sustavu zapovijedanja koji nije funkcionirao kako je trebao.



Spašene još tri osobe


Clan posade, Talijan Marrico Giampietroni spašen je iz olupine kruzera Costa Concordia, izjavila je dužnosnica kapetanije Santa Stefana. Prema talijanskim medijima, ima prijelom kosti, a s broda ce biti prevezen helikopterom.

Vatrogasci su ranije uspjeli spasiti dvoje mladih Južnokoreanaca. Par su pronašli u kabini, a prije toga su culi glasove muškarca i žene nekoliko paluba ispod one koju su pretraživali. U operaciji spašavanja sudjelovalo je 35 vatrogasaca.



Tocan broj nestalih još nije poznat. Prefekt Grossetta Giuseppe Linardi potvrdio je da su u nesreci poginule tri osobe, dodavši da je nestala 41 osoba, no glasnogovornik obalne straže Cosimo Nicastro procjenjuje da još nedostaje izmedu 50 i 60 putnika.

Nesreca se dogodila u petak navecer kada je Costa Concordia, prevozeci 4.229 osoba, udarila u stijenu u blizini otoka Giglia.



Kapetan broda se nespretno približio otoku Gigliu i udario u stijenu koja se zabila u lijevi bok broda zbog cega se brod nagnuo i u njegov je trup za nekoliko minuta prodrla golema kolicina vode, izjavio je sudac Grosseto Francesco Verusio novinarima.

Kapetan Schettino, kojemu je tužiteljstvo nakon ispitivanja odredilo pritvor, branio se da je brod udario u stijenu koja nije upisana u nauticke karte, što obalna straža odbacuje.


Podijeli: Facebook Twiter