Deseci ozlijedenih u prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobu pripadnika pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje' sa pripadnicima kosovske policije u subotu je nedaleko od Podujeva na sjeveroistoku Kosova na putu ka granicnom prijelazu Merdare ozlijeden 31 policajac i više od 20 prosvjednika, prenose beogradski mediji.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani je izjavio da je ukupno, kod Podujeva i kod prijelaza Bijela zemlja privedeno 146 osoba, a ozlijeden 31 policajac i više od 20 prosvjednika.

Kosovska policija takoder je ranije demantirala informaciju koju su danas prenijeli mediji, da je medu uhicenima i celnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti. Kurti nije bio uhicen vec je bio ozlijeden tijekom intervencije kosovske policije te mu je potom ukazana medicinska pomoc, nakon cega se vratio medu demonstrante, navodi se.

Prosvjeda je tijekom dana bilo i kod granicnog prijelaza Bijela Zemlja na istoku Kosova na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, gdje nije bilo sukoba. prosvjednici nisu uspjeli doci do granicnog prijelaza jer ih je u tome sprijecila policija, navodi se.





U priopcenju objavljenom na službenom portalu ureda kosovskog premijera kosovska vlada izražava žaljenje zbog nasilnih akcija pokreta Samoopredjeljenje usmjerenih protiv pripadnika kosovske policije te poziva celnike tog pokreta da se suzdrže od nasilja i ne ometaju slobodu kretanja koju, kako se istice, jamci kosovski Ustav. Takoder se izražava snažna potpora vlade kosovskoj policiji "koja s profesionalizmom drži situaciju pod kontrolom".

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanovic za televiziju B92 ocijenio je kako današnji sukobi na Kosovu nece imati izravnog utjecaja na dijalog koji se vodi izmedu Beograda i Prištine. Situacija na terenu, kako javljaju mediji, polako se smiruje i vec se mogu uociti pojedina vozila koji pristižu u Podujevo nakon što su prošla granicni prijelaz Merdare.

Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana najavljivao za subotu "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju, usvojenu u kosovskom parlamentu u prosincu 2011. godine, koja predvida "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

Kako se navodi na internet portalu tog pokreta, najavljujuci blokadu Kurti je rekao da je reciprocitet vrijednost Europske unije te da se zemlje Unije medusobno priznaju i imaju reciprocne odnose. U svijetu, po rijecima Kurtija, ne postoji primjer da izmedu dvije zemlje, koje nemaju mirovni sporazum i koje se medusobno ne priznaju, postoji slobodna trgovina. Istaknuo je kako je blokada usmjerena politicki protiv Srbije, a nikako protiv Srba opcenito, ili protiv Srba na Kosovu.


Podijeli: Facebook Twiter