Do ožujka sporazum o jacanju proracunske discipline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nacelno su se u ponedjeljak suglasili oko poreza na financijske transakcije kojemu se opire dio njemacke vladajuce koalicije, a Grcku su upozorili da nece dobiti novi paket pomoci ako s bankama ne dogovori zamjenu obveznica, izvijestile su agencije sa sastanka u Berlinu.

Porez na financijske transakcije Francuska snažno zagovara, a Velika Britanija, koja strahuje za interese londonskog financijskog tržišta, prijeti da ce uložiti veto ne bude li prihvacen na globalnoj razini.

S njemacke strane želimo da do pocetka ožujka ministri financija usuglase izjavu o namjerama o uvodenju takvog poreza, rekla je Merkel na zajednickoj konferenciji za novinare. Dodala je da osobno može zamisliti uvodenje poreza samo za eurozonu ako se o njemu ne dogovori svih 27 clanica, ali je priznala da njezina koalicija u tome nije jedinstvena.

Snažno upozorenje odaslali su Grckoj da nece moci primiti novi paket financijske pomoci ako s bankama brzo ne dogovori zamjenu obveznica. Privatni sektor koji posjeduje obveznice mora sudjelovati u smanjenju grckog duga, naglasili su. Banke, osiguravateljske kuce i investicijski fondovi pregovaraju tjednima s grckom vladom o zamjeni obveznica. Prema tom planu privatni zajmodavci trebali bi dragovoljno pristati na otpis 50 posto vrijednosti grckih obveznica koje posjeduju u zamjenu za paket gotovine i novih obveznica.

Privatni sektor kljucan je za dodjelu novog paketa pomoci od 130 milijardi eura do ožujka kako bi se izbjegao dalji pad Grcke, podsjeca Reuters. Dodaje da oštra kancelarkina upozorenja iz Berlina pokazuju rastucu zabrinutost europskih vlada da bi mogli propasti pregovori o spašavanju Grcke i tako destabilizirati eurozonu i globalno gospodarstvo.

Merkel i Sarkozy izjavili su da žele do 1. ožujka potpisati europski sporazum o jacanju proracunske discipline na koji se obvezalo 26 od 27 clanica, dodaje AFP. Države eurozone u prosincu su se dogovorile donijeti sporazum izvan europskih ugovora pošto se tom planu usprotivila Velika Britanija.

Dogovorili su se takoder zatražiti u Europske središnje banke (ECB) mišljenje kako uciniti djelotvornijim Fond za stabilnost eura (EFSF). Berlin se dosad protivio pozivu Pariza da se fond od 440 milijarda eura poveca, no mogao bi na to pristati ako se za to zauzme ECB.

Merkel i Sarkozy razgovarali su i o mjerama za poticaj rasta i zapošljavanja. Kancelarka je takoder najavila da ce danas o Grckoj razgovarati s direktoricom Medunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter