Virantova lista ne želi Jankovica za premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanska lista Gregora Viranta, stranka o kojoj ovisi formula buduce slovenske vlade, odlucila je da nece podržati Zorana Jankovica kao mandatara za sastav nove vlade, izjavila je u ponedjeljak nakon zatvorenog sastanka vodstva stranke njena glasnogovornica Helena Lovše.

Ta stranka nece glasovati za Jankovica kao predsjednika vlade na izvanrednom zasjedanju parlamenta koji je zakazan za srijedu niti ce uci u Jankovicevu koaliciju, izjavila je Lovše.

Jankovic bi na tajnom glasovanju u parlamentu u srijedu trebao dobiti natpolovicnu vecinu od najmanje 46 glasova kako bi bio izabran za predsjednika vlade, nakon cega bi u roku dva tjedna imenovao ministre koje takoder mora potvrditi parlament.

Uz 28 glasova zastupnika svoje stranke Pozitivna Slovenija, Jankovic za sada ima zajamcenih i 10 glasova Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora koji bi bili spremni uci u njegovu vladu, dok ce demokratska stranka umirovljenika (DESUS) o eventualnoj potpori Jankovicu konacnu odluku donijeti u utorak.

No, i u slucaju da 6 zastupnika DESUS-a glasuje za Jankovica, još uvijek mu nedostaju dva glasa da bi bio izabran za premijera.

Dva zastupnika manjina, Laszlo Goencz (Madari) i Roberto Battelli (Talijani) izjavila su da se ne žele postavljati u ulogu "jezicka na vagi", te da njihovi glasovi Jankovicu nece osigurati minimalnu natpolovicnu vecinu jer odluciti moraju vece stranke.

Ukoliko Jankovic u srijedu na tajnom glasovanju ne dobije potrebnu vecinu, proces oko imenovanja mandatara se ponavlja konzultacijama stranaka kod predsjednika države Danila Tuerka.


Podijeli: Facebook Twiter