BiH nema novca za vracanje kredita MMF-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosna i Hercegovina bi se ove godine mogla suociti s velikom krizom otplate duga po kreditu kojega je uzela od Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer su se sva predvidanja o gospodarskom rastu u toj zemlji pokazala neostvarivim pa nece biti ni novaca kojima bi se dug vracao, tvrdi sarajevski "Dnevni avaz".

Ove bi godine, podsjeca list, trebalo poceti vracanje kredita u vrijednosti od 800 milijuna maraka (oko 400 milijuna eura) s tim da bi do kraja 2012. trebalo isplatiti prvih pedeset milijuna KM, a u naredne dvije po 300 milijuna KM.

Kada su vlasti BiH dogovarale kredit s MMF-om, to su cinile s nakanom da se zbog krize financijski pomogne državi da premosti pad prihoda. Ocekivalo se da ce se do kraja aranžmana država ekonomski oporaviti i da ce bez problema moci vracati kredit.

Ocekivanog oporavka medutim nije bilo, a gospodarske prognoze za 2012. iznimno su loše pa je tako predvideno da bi rast BDP-a u BiH mogao biti izmedu nula i jedan posto.

Prema projekcijama MMF-a BiH je 2011. trebala privuci oko 750 milijuna maraka inozemnih investicija no za prvih pola godine taj je iznos bio tek 65 milijuna pa se projekcija od milijardu i pol KM inozemnih investicija za 2012. vec sada pokazuje potpuno nerealnom.


Podijeli: Facebook Twiter