Deseci tisuca prosvjednika protiv novog ustava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuca ljudi prosvjedovali su u ponedjeljak u Budimpešti protiv novog madarskog ustava, ocijenivši ga štetnim za demokraciju, dok je vlada na prigodnoj svecanosti slavila pocetak njegove primjene. Organizatori prosvjeda pod geslom "Opet ce biti republika" rekli su da se u ponedjeljak predvecer na jednoj od glavnih budimpeštanskih prometnica okupilo gotovo 100.000 ljudi.

Geslo prosvjeda odnosilo se na novu odredbu ustava koji je stupio na snagu 1. sijecnja, kojom se ime Republika Madarska mijenja u Madarska. Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv vlade premijera Viktora Orbana i nosili transparente s natpisima "Dosta je!", "Orbanova diktatura", "Orbanistan" i slicne, dok su clanovi vlade i predsjednik Pal Schmitt pristizali u Državnu operu gdje se održavala proslava u povodu stupanja na snagu novog ustava.

Temeljni madarski zakon prihvacen u travnju dvotrecinskom vecinom, koju u parlamentu ima Orbanova stranka Fidesz, naišao je na kritiku Europske unije, americke državne tajnice Hillary Clinton i Amnesty Internationala. Kriticari ustava isticu da on ogranicava ovlasti ustavnog suda, prijeti medijskoj slobodi i pojacava politicku kontrolu nad pravosudem.


Podijeli: Facebook Twiter