Kina: Ponovno se umire od pticje gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vozac autobusa u Shenzenu, velikom gradu na jugu Kine, blizu Hong Konga, umro je u subotu od smrtonosnog virusa pticje gripe, što je prvi takav slucaj u Kini u zadnjih 18 mjeseci, priopcile su vlasti.

Taj 39-godišnji muškarac koji prije nego je obolio nije bio u doticaju s pticama i nije napuštao grad, dobio je vrucicu 21. prosinca, što se pokazalo kao prvi slucaj pticje gripe u ljudi u zadnjih godinu i pol dana.

Chen (39) je 21. prosinca dobio vrucicu, a 25. prosinca je primljen u bolnicu gdje mu je dijagnosticirana teška upala pluca. Poslije se pokazalo da je pozitivan na virus pticje gripe H5N1, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Shenzenu, gradu s više od deset milijuna stanovnika.

"120 osoba koje su nedavno bile u doticaju s tim covjekom zasad ne pokazuju znakove bolesti", istice isti izvor. Isto tako, smatra se da covjek nije bio u doticaju s pticama i "nemamo nikakve informacije o bolesnim pticama", dodaje pak ured za poljodjelstvo i ribarstvo. Nema "zasad nikakva razloga za usmrcivanje peradi" na tom podrucju.

Hong Kong, nedaleko od Shenzena, podigao je u utorak stupanj uzbune na pticju gripu i proglasio privremeni embargo na uvoz žive peradi, pošto su sredinom prosinca uginule tri ptice koje su nosile virus H5N1.

Virus H5N1 je smrtonosan u 60 posto slucajeva. Virus se sve dosad prenosio sa životinja na covjeka, ali se znanstvenici boje da ce mutacija virusa omoguciti prenošenje s covjeka na covjeka, što može uzrokovati kobnu pandemiju.


Podijeli: Facebook Twiter