Stvoren nov ubojiti soj virusa gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski znanstvenici su u laboratoriju stvorili smrtonosni soj virusa pticje gripe koji ima potencijal zaraziti i ubiti milijune ljudi, a sada namjeravaju objaviti kako su to ucinili, izvijestio je britanski dnevni list The Independent.

Istraživaci su uspjeli mutirati soj virusa pticje gripe H5N1 kako bi se lako mogao prenositi zrakom kašljanjem i kihanjem, a do sada se mislilo da se H5N1 medu ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom, piše list.

Istraživanje je provela skupina nizozemskih znanstvenika predvodenih Ronom Fouchierom sa sveucilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, gdje je virus pohranjen i pod kljucem, ali bez naoružanih stražara.

Nizozemski znanstvenici su proturjecno istraživanje proveli da bi otkrili koliko je složeno genetski mutirati H5N1 u visoko zarazni soj virusa koji se prenose zrakom. Oni vjeruju da bi njihova saznanja mogla biti od kljucne važnosti za razvoj novih cjepiva i lijekova, navodi britanski list.

No, kriticari kažu da su znanstvenici ugrozili svijet stvaranjem tako opasne gripe otvorivši Pandorinu kutiju fanaticnim teroristima koji žele doci do biološkog oružja. Otkrice je izazvalo bojazan u vladi SAD-a da ce informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje, navodi list i dodaje da se vlada SAD-a savjetuje jesu li te informacije preopasne za objavu.

Neki se znanstvenici pitaju jesu li se takva istraživanja uopce smjela voditi na sveucilištu umjesto u nekom vojnom kompleksu.

"Postoji strah da ako stvorite nešto tako smrtonosno i to se pretvori u globalnu pandemiju da bi mortalitet i troškovi za svijet mogli biti golemi", rekao je Independentu viši znanstveni savjetnik vlade SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan. "Najgori scenarij tu je gori od bilo cega što možete zamisliti", istaknuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter