Svijet ožalošcen odlaskom Vaclava Havela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ikona protukomunistickog disidentstva, simbol ponovnog radanja demokracije u istocnoj Europi, bivši ceški predsjednik i pisac Vaclav Havel umro je u nedjelju ujutro u 75. godini, priopceno je iz njegova ureda.

Havel zvan "predsjednik-filozof", bio je jedan od voda "Baršunaste revolucije" od 1989.-1992., deveti predsjednik Cehoslovacke, a od 1993. do 2003. i predsjednik samostalne Ceške u dva mandata. Kao pisac dramaticar utkao je teatar u politiku kako bi mirno priveo kraju eru komunizma i postao heroj epske borbe za okoncanje Hladnog rata.

Njegova glasnogovornica Sabina Tancevova rekla je da je Havel umro u snu od komplikacija nakon duge bolesti, a da je uz njega bila supruga Dagmar.

Ceški politicar i bivši disident u vrijeme komunistickog režima Vaclav Havel roden je 5. listopada 1936. u Pragu u imucnoj obitelji koja je pod komunistickim režimom sve izgubila. Srednjoškolsko obrazovanje mu nije dozvoljeno jer je etiketiran kao "previše buržujski", ali je kasnije pohadao vecernje tecajeve, dok je danju radio kao laboratorijski tehnicar.

Dobitnik je Fulbrightove nagrade za književnost, bio je radnik u kazališnoj radionici scenskog namještaja, radnik u pivovari i zatvorenik, a predsjednikom je postao nakon uporne borbe za ljudska prava koja mu je donijela velik ugled kako medu svojim sunarodnjacima tako i u svijetu. Pisao je kazališne komade dajuci svoj obol reformama koje su liberalizirale državu i pokušavale smanjiti sovjetski pritisak.



Sovjetska invazija na Cehoslovacku 1968. zaustavila je reforme i liberalizaciju društva što je ujedno oznacilo i pocetak Havelove borbe za ljudska prava. Izdražavajuci se radom u pivnici Havel je objavio bezbroj clanaka i eseja u književnim i kazališnim listovima koji su se tajno distribuirali. Njegovo pisanje nije se svidjelo ondašnjim vlastima te su mu one ponudile da napusti zemlju. Havel je to odbio rijecima: "Rješenje ljudskih prava nije u tome da napustimo zemlju". Komunistickom režimu rugao se nazivajuci ga "Apsurdistanom".

Zajedno sa stotinjak ceških intelektualaca 1977. pomogao je u stvaranju dokumenta nazvanog Povelja 77, kojim se od vlasti tražilo da osiguraju gradanima osnovna ljudska prava. Uhicen je prije nego je Povelja 77 dospjela do šire javnosti. Naredne 1978. sudeno mu je, a nakon završenog sudskog postupka proglašen je krivim i osuden na cetiri i pol godine zatvora zbog povezanosti sa skupinom zvanom Komitet za obranu nepravedno proganjanih. Iz zatvora je pušten 1983., ali je 1989. proveo još devet mjeseci u zatvoru zbog sudjelovanja u demonstracijama. Te je godine Gradanski forum pokrenuo tzv. Baršunastu revoluciju zahtijevajuci, na celu s Havelom i drugim oporbenim vodama, bezuvjetnu ostavku predsjednika Gustava Husaka.

Sam Havel je, medutim, uvijek naglašavao da je u duši umjetnik, a ne aktivist.

"Nikada nisam želio biti politicki pisac. Mislim da su dobri umjetnici i dobra umjetnost, posebice dobar teatar, uvijek politicni - ne zato jer dobri pisci i dobri redatelji žele biti politicni, vec stoga jer je to u srži teatra", kazao je jednom Havel.

Nakon Husakove ostavke, novim, devetim po redu predsjednikom Cehoslovacke imenovan je Vaclav Havel. Na mjestu predsjednika ostaje do 1992. kada podnosi ostavku jer je slovacki parlament izglasao vlastiti ustav. Uskoro nakon toga Cehoslovacka se podijelila na dvije države: Cešku i Slovacku. Naredne 1993. Havel je izabran za predsjednika Ceške i na tom mjestu je odradio dva mandata.

Kao predsjednik Ceške ukinuo je smrtnu kaznu te je pomilovao brojne osudenike za lakše zlocine. Americkog glazbenika Frank Zappu proglasio je pocasnim kulturnim veleposlanikom. Dva je puta stupao u bracne vode, prva supruga mu je bila Olga, a nakon njezine smrti vjencao se s glumicom Dagmar Veškrnovom. Nakon povlacenja s mjesta ceškog predsjednika bavio se pisanjem.

Sa zdravljem je imao velikih problema od 1996. kada mu je zbog karcinoma odstranjen dio pluca. Prošlu subotu mu je u posjet došao njegov dugogodišnji prijatelj, "Njegova Svetost" Dalai Lama, kojeg je u sijecnju 1990. primio u službeni državni posjet, izazvavši bijes Pekinga. Havel je oštro i kontinuirano napadao Kinu zbog kršenja ljudskih prava na Tibetu. Nekoliko je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir i skupio je brojna priznanja za svoj rad kao globalni ambasador savjesti, braneci "pogažene" od Darfura do Mianmara.

Ceški vode i brojni strani politicari u nedjelju su izrazili žalost zbog smrti Vaclava Havela, disidenta, pisca i predvodnika "Baršunaste revolucije" 1989.. Sucut je ceškom premijeru uputila i predsjednica hrvatske vlade u odlasku Jadranka Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter