Chiracu dvije godine uvjetno za pronevjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen je u cetvrtak krivim za pronevjeru javnog novca dok je bio gradonacelnik Pariza i uvjetno osuden na dvije godine zatvora, cime je u postao prvi osudeni francuski državnik nakon nacistickog kolaboratora maršala Philippea Petaina 1945. godine, javljaju agencije.

Sudac je 79-godišnjeg Chiraca, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007., proglasio krivim za pronevjeru javnog novca i zloporabu povjerenja te mu izrekao presudu u odsutnosti.

Chirac je osuden za trošenje novca poreznih obveznika na fiktivno zapošljavanje 21 stranacke osobe dok je bio gradonacelnik Pariza do 1977. do 1995. Tada je stvarao novu stranku desnog centra degaullisticke orIjentacije s kojom je pobijedio na izborima, piše Reuters.

Chirac je bio odsutan tijekom citava procesa od 5. do 23. rujna, zbog "ozbiljnih" i "neizljecivih" neuroloških smetnji, prenosi AFP. Za djela koja mu se stavljaju na teret mogao je dobiti kaznu od deset godina zatvora i novcanu kaznu od 150.000 eura.

Bivši francuski predsjednik uživao je imunitet sve do 2007. godine kada mu je istekao predsjednicki mandat. Tereti ga se da je fiktivno zaposlio clanove stranke koji su primali placu, a zapravo radili za tadašnji RPR (njegovu stranku Okupljanje za republiku).

Chirac je u ožujku pristao platiti pola milijuna eura naknade štete, a njegova je stranka obecala platiti još 1,7 milijuna eura. Chiracovo se ime vezalo uz niz korupcijskih skandala, ali nikada nije do danas bio osuden, jer je od 1995. do 2007. godine uživao predsjednicki imunitet. Uz Chiraca bi se trebalo suditi još devetorici suoptuženih.

Grad Pariz odustao je od gradanske parnice slijedom sporazuma što ga je zakljucio sa samim Chiracom i njegovom strankom UMP kojim je grad dobio odštetu od 2,2 milijuna eura. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter