Janša gubi poziciju lidera desnice?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci slovenski premijer Zoran Jankovic dobio je u utorak prvog partnera, socijaldemokrate Boruta Pahora, koji ce podržati njegovu vladu, iako još nije odluceno hoce li to ciniti kao stranka vladajuce koalicije ili ce samo u parlamentu podržavati Jankovicevu vladu i njezine kljucne projekte.

Vrh Pahorove stranke odlucio je da ce se stranka pridružiti Jankovicevoj koaliciji samo ukoliko prevladaju medusobne razlike. Naime, Pahor Jankovicu zamjera "autokratski" stil vladanja, sumnja u suverenost Jankoviceva odlucivanja, a protivi se i ukidanju agencije za upravljanje državnom imovinom koja onemogucava politicko kadroviranje u državnim tvrtkama. Ako se o spornim pitanjima ne dogovore, Pahorova stranka podržavat ce Jankovicevu vladu, ali nece biti clanica koalicije.

Jankoviceva Pozitivna Slovenija osvojila je 28 od 90 mjesta u parlamentu, a za natpolovicnu vecinu treba joj najmanje 46 mjesta. Pahorova stranka ima deset zastupnika, tako da ce Jankovic morati pridobiti još najmanje Gradansku listu Gregora Viranta, nekadašnjeg ministra u Janšinoj vladi, koja je osvojila osam mjesta.

Da bi Jankoviceva vlada imala stabilnu vecinu, morat ce joj se pridružiti i stranka umirovljenika Desus ili slovenska pucka stranka, koje imaju po šest zastupnika.

I dok Jankovic ne gubi vrijeme u pokušaju da što prije sastavi buducu vladu, najveci gubitnik nedjeljnih izbora, Janez Janša, bori se za opstanak na celu slovenske desnice. Prema ocjeni strucnjaka, Janšina odluka da se ne pojavi na završnom televizijskom suocavanju u samom finišu kampanje njegovu je Slovensku demokratsku stranku (SDS) koštala izborne pobjede.

Nakon katastrofalnog gubitka izbora, Janša je u utorak vrhu svoje stranke ponudio ostavku, ocijenivši da rezultat nedjeljnih izbora nije moguce smatrati uspjehom, no izvršni odbor njegovu je ostavku jednoglasno odbio, ocijenivši da zbog poraza nema potrebe ni za sazivanjem izvanrednog kongresa stranke.

Poraz od Jankoviceve liste drugi je Janšin izborni neuspjeh zaredom. Štoviše, Janša je jedan od najdugovjecnijih slovenskih politicara, zapravo jedini koji je od 1990. u vrhu slovenske politike, bilo kao clan vlade ili lider opozicije, a u protekla dva desetljeca sve svoje izbore osim onih 2004. godine Janša je izgubio. (D. ROMAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter