Pariz i Berlin predlažu novi ugovor za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pariz i Berlin dogovorili su niz reformi za rješavanje dužnicke krize eurozone i porucili da euroobveznice nisu rješenje, a euro je porastao u ponedjeljak nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nakon sastanka s njemackom kancelarkon Angelom Merkel, najavio novi ugovor Europske unije.

- Želimo sigurnosni mehanizam koji ce sprijeciti neravnoteže koje su dovele do današnjeg stanja eurozone. Želimo stoga novi ugovor koji ce narodima Europe, clanicama Europe i clanicama eurozone jasno poruciti da se takve stvari ne mogu nastaviti, rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare u Parizu.

Oko 15.30 euro je na burzama postigao najvecu vrijednost u odnosu na dolar na 1,3487, da bi pao i stabilizirao se na 1,3475, javlja agencija AFP.

Celnici dvaju najvecih gospodarstava EU-a dogovorili su da ce se svakog mjeseca održavati jedan sastanak eurozone tijekom krize.

- Dogovorili smo se da euroobveznice ni u kojem slucaju nisu rješenje za krizu, rekao je Sarkozy. Merkel se oštro protivi zamisli Bruxellesa o euroobveznicama i poziva ne financijsku disciplinu i štednju.

- Kako uvjeriti druge da ulažu napore koje mi sada cinimo ako cemo odmah podijeliti dugove?, zapitao je Sarkozy i dodao: "To nema smisla".

Francuski je predsjednik rekao da Pariz i Berlin žele uspostaviti "postroženo zlatno pravilo uskladeno na europskoj razini" o deficitima država eurozone da bi ustavni sudovi svake zemlje mogli nadzirati vraca li se nacionalni proracun prema ravnoteži.

Sarkozy je naglasio da Francuska i Njemacka žele automatske sankcije protiv clanice eurozone ciji proracunski deficit prelazi tri posto bruto domaceg proizvoda (BDP).

Merkel je objasnila da je cilj te mjere "da svi proracuni sadrže ustavnu odredbu koja omogucuje ustavnim sudovima pojedinih zemalja da provjere uravnoteženje proracuna". Europski sud pravde morat ce moci provjeravati uskladenost zlatnog pravila, rekla je.

- Europski sud pravde nece moci proglasiti da je neki nacionalni proracun nevažeci, vec ce morati reci odgovaraju li zlatna nacionalna prava istinskom angažmanu povratka prema proracunskoj ravnoteži, istaknula je Merkel.


Podijeli: Facebook Twiter