Britanija: U štrajk više od 2 milijuna ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposleni u javnom sektoru u Velikoj Britaniji poceli su u srijedu jednodnevni štrajk zbog planirane reforme mirovinskog sustava, a predstavnici sindikata ocekuju da ce u njemu sudjelovati više od dva milijuna ljudi, javljaju britanski mediji.

Širom zemlje bit ce organizirano više od tisucu skupova i vjeruje se da ce to biti najveci štrajk u posljednjih nekoliko desetljeca, javlja BBC. Štrajk je poceo ubrzo nakon ponoci, a medu prvima su prestali raditi djelatnici jedne bolnice u Bristolu. Štrajk je pogodio škole, bolnice, aerodrome, luke, sudove, komunalne i vladine službe.





Štrajk, koji su podržali svi veci sindikati, bit ce najveci test za koalicijsku vladu Davida Camerona koja želi uštedjeti novac tako da zaposlenima u javnom sektoru podigne starosnu granicu za odlazak u mirovinu za koju bi radnici izdvajali više.

Vlada je porucila da se štrajkom ništa nece postici i pozvala je na nove pregovore o najavljenim reformama, a sindikati tvrde da ministri nisu voljni pregovarati. Premijer Cameron osudio je je štrajk nazvavši ga "neodgovornim".

Ako se usvoji postojeci plan mjera štednje, štrajkovi ce se nastaviti u prvim danima sljedece godine, najavio je celnik sindikata Unison, Dave Prentis, a prenio je Reuters.


Podijeli: Facebook Twiter