Na Kosovu deseci ozlijedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima medunarodnih snaga KFOR-a u mjestu Jagnjenci na sjeveru Kosova u ponedjeljak poslijepodne i navecer su ozlijedena 23 vojnika te mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov Ured za informiranje. Sukob je izbio tijekom uklanjanja barikade na putu ka granicnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.

"Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, vec nasilnim i kriminalnim", priopcio je KFOR. Naveo je pritom da su do sada vojnici koristili suzavac i gumene metke ali ce upotrijebiti sva odgovarajuca sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi.

"Svaka akcija koja ugrožava sigurno okruženje i bilo ciji život je neprihvatljiva. KFOR ce poduzeti sve odgovarajuce mjere da osigura sigurnost svih ljudi i vojnika", navela je ta medunarodna misija.

Portal B92 javlja da se Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, nakon jucerašnjih sukoba sa Kforom, javilo 16 pacijenata, a da je po domovima zdravlja u Zubin Potoku i u Zvecanu zbrinuto još oko 50 Srba. Njihove su ozljede uglavnom nagnjecenja, kontuzije i ozljede izazvane gumenim mecima.

Stanje se u mjestu Jagnjenci, po pisanju medija, smirilo nakon što je KFOR uklonio barikadu, no na tom mjestu se i dalje okupljaju gradani srpske nacionalnosti.

Ranije u ponedjeljak sukob je izbio i na putu Kosovska Mitrovca - Zubin Potok kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu. Vojnici KFOR-a pritom su upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su prosvjednici na vojnike bacali kamenje i palice te, prema navodima KFOR-a, pucali iz malokalibarskog oružja. Pritom su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, a ozlijedeno je nekoliko desetina civila. Srbi nijecu da su koristili vatreno oružje.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granicne prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zaprijecili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter