Sukob Srba i KFOR-a na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage KFOR-a i lokalni Srbi sukobili su se u noci sa srijede na cetvrtak na sjeveru Kosova pošto su vojnici mirovnih snaga neuspješno pokušali ukloniti barikadu s prometnice koja povezuje Mitrovicu i granicu sa Srbijom, prenose agencije.

Vojnici KFOR-a pokušali su suzavcem i pucnjevima u zrak rastjerati više stotina kosovskih Srba koji su se okupili kako bi sprijecili uklanjanje barikade podignute u srpnju nedaleko od Zvecana. Ocevici navode da su portugalski i madarski vojnici KFOR-a postavili bodljikavu žicu i napravili kordon te pokušali teškom mehanizacijom srušiti betonsku barikadu, prenosi Reuters.

No kosovski Srbi koji dežuraju pokraj barikada sirenama su pozvali pomoc, sprijecivši KFOR-ove snage u njihovoj nakani. Vojnici KFOR-a su se s barikade, koju su kosovski Srbi ojacali buduci da se oštetila, povukli jedan sat poslije ponoci, prenose agencije.

Na sjeveru Kosova gradani dežuraju na dvadesetak barikada. Ondje vec cetiri mjeseca kosovski Srbi kontroliraju promet, omogucujuci prolaz pripadnicima KFOR-a uz strogu kontrolu, no ne dopuštaju kretanje pripadnika EULEX-a jer prevozi albanske carinike i policajce. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter