Udar na financijski sustav Irana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je Iran odabrao izolaciju na medunarodnoj sceni, komentirajuci najnoviju situaciju nakon što je njegova administracija najavila uvodenje novih sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa.

"Otkako sam preuzeo dužnost jasno sam govorio kako su Sjedinjene Države spremne otvoriti novo poglavlje odnosa s Islamskom Republikom Iran, nudeci iranskoj vladi jasan izbor. Moguce je preuzeti svoje medunarodne obveze ili to zaobici. Iran je izabrao put medunarodne izolacije", ustvrdio je Obama u priopcenju.

Americki predsjednik kazao je da SAD , Britanija i Kanada žele odsjeci iranski financijski sustav te da žele ohrabriti i druge zemlje da naprave isto. Dodao je da su Sjedinjene Države identificirale "cijeli iranski bankarski sektor - ukljucujuci središnju banku - kao prijetnju vladama i financijskim institucijama koje posluju s iranskim bankama.

Americki ministar financija rekao je sa svoje strane da njegovo ministarstvo formalno smatra Iran "izvorom velike zabrinutosti kad je rijec o pranju novca".

Americka državna tajnica Hilary Clinton najavila je da ce i ostale zemlje "iducih dana" razmotri nove sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

Rusija je pak u utorak ocijenila da su ove sankcije "neprihvatljive" i suprotne medunarodnim zakonima. "S obzirom na jednostranu odluku americke administracije da pooštri sankcije protiv Irana, Rusija smatra takve mjere neprihvatljivima i suprotnima medunarodnim zakonima", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopcenju.

Sankcije su najavljene nakon nedavnog izvješca Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje povecava sumnju u "vojnu dimenziju" iranskog nuklearnog programa. (Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter