Uhicen Gadafijev sin Saif al-Islam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vode Moamera Gadafija, uhicen je u pustinji na jugu Libije, objavio je u subotu ministar pravosuda i ljudskih prava u Nacionalnom prijelaznom vijecu (NTC) Mohamed al-Alagi.

Sa Saifom je uhiceno nekoliko njegovih tjelohranitelja, ali nitko od visokih dužnosnika bivšeg Gadafijeva režima. On pri uhicenju nije ozlijeden i dobroga je zdravlja, rekao je al-Alagi. Uhitila ga je skupina boraca iz grada Zintana pokraj pustinjskog mjesta Obarija.

Saif al-Islam ce biti zadržan u Zintanu i predan novoj libijskoj vladi cim se ona formira, što bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Ostale pojedinosti Alagi nije objavio.

Medunarodni kazneni sud (ICC) je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Saifa al-Islama Gadafija zbog zlocina protiv covjecnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Još uvijek nema nikakvih vijesti o uhicenju drugog preživjelog s tjeralice ICC-a, bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija. na toj optužnici bio je i Moamer Gadafi, koji je ubijen pokraj Sirta prije mjesec dana.

Na vijesti o uhicenju Saifa al-Islama pocelo je slavlje u Tripoliju.


Podijeli: Facebook Twiter