Odbijena lista zbog previše žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na isti dan kada se kod nas bude održavao, kako politicari to vole reci (valjda zbog placa koje ih cekaju ako osvoje fotelju u Saboru), festival demokracije, a za gradane tek glasanje za predstavnike u parlamentu, svoje ce politicke predstavnike birati i naši susjedi Slovenci. No, u slovenskoj i hrvatskoj demokraciji postoje razlike. Dok kod nas Državno izborno povjerenstvo tolerira politicke stranke koje se ne obaziru na Zakon o ravnopravnosti spolova pa na listama imaju daleko više muškaraca nego žena, Slovenci to strogo kažnjavaju.

Nedavno je slovenska izborna komisija (pandan hrvatskom DIP-u) u jednoj izbornoj jedinici odbila verificirati listu Stranke za trajnostni razvoj jer je na listi bilo premalo kandidatkinja. Dok bi kod nas i takav primjer bio nezamisliv, Slovenci su otišli i korak dalje: njihova izborna komisija odbacila je i listu Zelenih Slovenije, a razlog je taj što su na listi imali previše - žena.

Iako su zeleni uložili žalbu na tu odluku, slovenski vrhovni sud ih je odbio uz obrazloženje da zakon propisuje da na listi ne smije biti manje od 35 posto kandidata bilo kojeg spola. Sud navodi i da liste nije moguce naknadno popravljati, odnosno mijenjati kandidate jer se radi o neuskladenosti sa zakonom, a ne o formalnom propustu. Tako se dvije navedene stranke, prema pisanju slovenskog dnevnog lista Delo, nece natjecati u jednoj od izbornih jedinica - jedni zbog previše muškaraca na listi, a drugi zbog previše žena.

U našem bi slucaju u 8. izbornoj jedinici rijetko koja stranka ostala u igri za Sabor da se u Hrvatskoj kojim slucajem inzistira na poštivanju zakona. On u konkretnom slucaju propisuje da na listama za politicke izbore treba biti minimalno 40 posto žena. Toga se u 8. izbornoj jedinici od jacih stranaka, prema trenutno dostupnim podacima, pridržavaju jedino Laburisti i Kukuriku koalicija, koji imaju po šest kandidatkinja na ukupno 14 mjesta. I dok je Kukuriku koalicija prvu ženu na listi postavila na peto mjesto, Laburisti su svoju prvu kandidatkinju gurnuli na sam vrh liste.

Iako bi bilo logicno da upravo HDZ poštuje Zakon o ravnopravnosti spolova, buduci da je na celu te stranke žena, oni su se u 8. izbornoj jedinici odlucili na listu postaviti svega tri kandidatkinje, a prva se nalazi na trecoj poziciji. HSS, koji doduše u Istri ne kotira najbolje, na svoju je listu ukljucio takoder tri žene, s time da je najviše pozicionirana na petom mjestu. Neslavni rekorder s najmanjim brojem žena na listi je Ladonja. Ta je stranka na listu uvrstila svega dvije kandidatkinje, a jedna od njih nalazi se na drugom mjestu. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter