Po anketama Janša prvi ispred Viranta i Jankovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema anketi agencije Mediana koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija, Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša na prijevremenim bi parlamentarnim izborima koji se održavaju 4. prosinca dobila 25 posto glasova.

Druga je Gradanska lista Gregorja Viranta, nekadašnjeg Janšinog ministra za javnu upravu, sa 19 posto, dok bi lista ljubljanskog gradonacelnika Zorana Jankovica, odnosno njegova stranka Pozitivna Slovenija dobila 14 posto.

Rijec je o strankama kojima i ostale ankete pokazuju veliku prednost u odnosu na ostale. Anketa Mediane objavljena prije tri tjedna davala je Virantovoj stranci prednost i 17,2 posto glasova, Janšina stranka tada je bila na drugom mjestu sa 16,5, a Jankoviceva na trecem sa 12,5 posto glasova.

Uz spomenute stranke, mjesta u novom sazivu parlamenta prema današnjoj anketi Mediane dobile bi još tri stranke: Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora za koje bi glasalo 6 posto biraca, ter Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Slovenska pucka stranka (SLS) Radovana Žerjava s po 4 posto glasova, koliki je donji prag za dobivanje zastupnickih mandata.

Na izbore namjerava izaci 62 posto biraca, pokazuje telefonsko ispitivanje na reprezentativnom uzorku 609 punoljetnih gradana. Dodatnih 15 posto ispitanika navelo je da ce na izbore vjerojatno izaci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter