Agenciju za atomsku energiju brine iranski nuklearni program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ozbiljno je zabrinuta zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju vjerodostojnih informacija koje posjeduje, prenosi AFP, pozivajuci se na povjerljivo izvješce IAEA-e.

- Te informacije naznacuju da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave, navodi se u izvješcu. Takoder se istice da je Iran imao pomoc tajne nuklearne mreže, cime se aludira na medijske informacije o tome da su Teheranu pomagali jedan ruski znanstvenik i pakistanski strucnjaci.

Reuters navodi da je IAEA utvrdila da je Iran radio na razvoju nuklearnog oružja i drugim istraživanjima i ispitivanjima koja ukazuju na nuklearno oružje i da neke aktivnosti možda još traju.

IAEA od Irana zahtijeva da bez oklijevanja stupi u kontakt s njom i razjasni te informacije. U izvješcu se navodi da je UN-ova agencija informacije dobila od 10 svojih zemalja clanica i vlastitim sredstvima, prije svega satelitskim snimkama.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u utorak je, prije IAEA-inog izvješca, odbacio sve optužbe o vojnom aspektu iranskog nuklearnog programa, ustvrdivši da agencija, koja motri iranske nuklearne aktivnosti vec osam godina, nema ni jedan ozbiljan dokaz.

O izvješcu bi se trebalo raspravljati na sastanku vijeca guvernera IAEA-e 17. i 18. studenog u Becu, a zapadne su sile vec najavile da njegove zakljucke namjeravaju iskoristiti da pojacaju pritisak na Teheran i postrože sankcije te da uvjere Rusiju i Kinu da im se pridruže, što su one dosad odbijale uciniti.

Iran je u utorak kao politicki motivirano odbacio izvješce IAEA-e u kojem je Teheran optužen da pokušava proizvesti nuklearno oružje, objavila je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

- Izvješce IAEA-e je neuravnoteženo, neprofesionalno i politicki motivirano, izjavio je Ali Asghar Soltanieh, iranski izaslanik pri IAEA-i, navodi agencija.


Podijeli: Facebook Twiter