Italija prihvaca monitoring MMF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija je pod snažnim pritiskom financijskih tržišta i europskih partnera pristala da Medunarodni monetarni fond i Europska unija prate njezinu provedbu dugo odgadanih reformi mirovinskog sustava i tržišta rada i privatizaciju, kazali su u petak visoki izvori u EU.

Premijer Silvio Berlusconi pristao je na monitoring nakon kasnonocnih razgovora sa celnicima eurozone i s americkim predsjednikom Barackom Obamom na rubu summita G20 u Cannesu.

"Moramo se pobrinuti za vjerodostojnost kada su u pitanju ciljevi Italije, odnosno da ih i ostvari. Odlucili smo da se u monitoring ukljuci MMF, koji ce se služiti vlastitom metodologijom, i Italijani kažu da im je to prihvatljivo", kazao je jedan izvor u EU.

"Italiji uopce ne smeta nadzor, cak i ako bude ukljucen MMF", ustvrdio je, dodajuci da ce Europska komisija i MMF odvojeno izvješcivati o talijanskom ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Berlusconijev ustupak predstavlja pokušaj da se ojaca trenutno ugroženi položaj Italije na tržištima obveznica, gdje su njezini troškovi zaduživanje ovog tjedna prekoracili šest posto.

Jedan je službeni talijanski izvor opovrgnuo informaciju da je Italija izdvojena za posebni nadzor i istaknuo da ce cijela eurozona biti podvrgnuta pojacanom monitoringu. Potvrdio je ipak da je Rim spreman zatražiti savjet od MMF-a o ispunjavanju obveza preuzetih na europskom summitu 27. listopada.

Izvor u EU istice da preventivna kreditna linija ne bi bila vjerodostojna opcija za Italiju buduci da je jedan od njezinih kljucnih problema povjerenje tržišta.

"Zbog opce klime i nevjerodostojnosti Italije svaka, makar i najmanja teškoca ili problem dodatno se kompliciraju i situacija se pogoršava, pa tržišta ne mogu imati povjerenja", pojasnio je.

Klauzula u nacrtu pripcenja sa canneskog summita koji je Reuters dobio na uvid pokazuje da ce Italija biti tek upozorena da se u 2013. približi uravnoteženom proracunu u sklopu paketa obveza ciji je cilj smanjenje ekonomskih neravnoteža.

Analiticari su vec poceli smatrati Italiju testom za antikrizni paket mjera dogovoren prošlog tjedna u Bruxellesu.

"Italija drži kljuc rješenja dužnicke krize u eurozoni", napisao je u cetvrtak navecer u bilješci analiticar BNP Paribasa Luigi Speranzas. "Razvoj dogadaja u Italiji kljucni su test vjerodostojnosti antikriznog okvira koji je uspostavio EU."


Podijeli: Facebook Twiter