Papandreu odustao od referenduma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcka vlada odustala je od predloženog referenduma o europskom planu izvlacenja zemlje iz dugova u cetvrtak, dok su europski celnici prvi put razgovarali o mogucem izlasku Grcke iz eurozone kako bi se ocuvala jedinstvena valuta. Brzi razvoj dogadaja u Ateni zasjenio je prvi dan summita G20 na francuskoj rivijeri, gdje su svjetski celnici ponovno pozvali Europu na djelovanje kako bi zaustavila širenje krize.

Oni su razmatrali povecanje sredstava Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoc zemljama u krizi i uspostavu financijske zaštite za osjetljiva gospodarstva eurozone, Italiju i Španjolsku, od moguceg grckog scenarija, rekli su sudionici. Britanski ministar financija Geoerge Osborne potvrdio je da su vode G20 raspravljali o povecanju resursa MMF-a, posebice kako bi se pomoglo u krizi eurozone.

U Ateni je premijer George Papandreu rekao da njegov ovotjedni poziv na referendum, koji je izazvao paniku na globalnim financijskim tržištima, "nikada nije bio svrha sam po sebi" te da bi on bio sretan da se referendum ne održi. Papandreu je rekao zastupnicima iz svoje Socijalisticke stranke da je pristao na razgovore s oporbom desnog centra o prijelaznoj vladi koja bi provela novi program EU-a/MMF-a za izvlacenje zemlje iz dugova, vrijedan 130 milijardi eura. Ako se postigne konsenzus za potporu europskom planu za izlazak iz krize u parlamentu, nece biti potrebe za održavanje referenduma, rekao je Papandreu.

Oporbeni celnik Antonis Samaras pokazao je spremnost na kompromis, rekavši da bi Grcku trebala voditi prijelazna vlada do prijevremenih izbora, ali da bi parlament prvo trebao ratificirati novi program sanacije grckih dugova EU-a/MMF-a. Grcki parlament, u kojem njegov PASOK ima 152 od 300 zastupnika, u petak ce glasovati o povjerenju Papandreuu.

Na sastanku u Cannesu u srijedu navecer francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemacka kancelarka Angela Merkel upozorili su Papandreua da Atena nece više dobiti ni centa pomoci dok ne ispuni svoje obveze prema eurozoni. Grcka je ovoga mjeseca trebala dobiti kljucnih 8 milijardi eura i rekla je da ce ostati bez novca sredinom prosinca, ako ne dobije taj zajam.

Izv MMF-a su takoder potvrdili da nece isplatiti šestu tranšu pomoci Grckoj, dok se ne razjasni pitanje daljnjeg grckog postupanja.

Celnici Kine, Rusije i SAD-a pozvali su Europu da brže djeluje kako bi zaustavila dužnicku krizu.

"Europa si treba sama pomoci. Europska unija danas ima sve što joj je za to potrebno - politicku vlast, financijska sredstva i potporu mnogih zemalja", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u Cannesu.

Kanadski premijer Stephen Harper je izjavio da su celnici razmatrali pricuvne planove za slucaj izlaska Grcke iz eurozone, dodajuci kako su njegova "ocekivanja da ce prevladati trijeznije glave i da ce paket biti prihvacen".
Celnici Europske unije vec dugo pozivaju na nacionalno jedinstvo u Grckoj za potporu bolnim mjerama štednje koje su potrebne kako bi se smanjio dug koji paralizira Grcku, a za kojeg se ocekuje da ce doseci 160 posto BDP-a ove godine.

Sarkozy je rekao na tiskovnoj konferenciji da je oštra poruka, koju su Grckoj uputile Francuska i Njemacka, ocito bila korisna. "Stvari napreduju", rekao je francuski predsjednik pozdravivši potporu celnika grcke oporbe planu izvlacenja zemlje iz dugova.

Celnici s podrucja eurozone otvoreno su razgovarali o mogucem izlasku Grcke i zatražili su da se pojaca pritisak na Atenu i ocuva euro u slucaju da Grci na referendumu odbiju taj plan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter