Libija proglasila nacionalno oslobodenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libija je u nedjelju proglasila nacionalno oslobodenje nakon 42 godine vladavine Momera Gadafija, koja je okoncana njegovim zarobljavanjem i ubojstvom proteklog tjedna, što tu sjevernoafricku državu stavlja na put prijelaza u demokraciju.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeca Mustafa Abdul Džalil i nekoliko dužnosnika NTC-a, prisegnuli su prije sviranja nacionalne himne i podizanja zastave koju su revolucionari preuzeli iz doba libijske monarhije, koju je 1969. svrgnuo Gadafi. Džalil je u govoru pred desecima tisuca okupljenih u Bengaziju, pozvao na nacionalnu pomirbu i vladavinu prava u Libiji.

Drugi covjek Nacionalnog prijelaznog vijeca (NTC) Mahmud Džibril pozdravio je mucenike koji su poginuli u oslobodenju Libije, na konferenciji za novinare na marginama Svjetskog gospodarskog foruma na Crnom moru u Jordanu, i ponovio da traju konzultacije za osnivanje prijelazne vlade u roku od izmedu tjedan i mjesec dana.

Takoder je istaknuo da ce biti potrebno teško raditi kako bi se što prije izabrao Nacionalni kongres koji ce postati novi parlament umjesto NTC-a, koji ce biti raspušten. Nacionalni kongres ce imenovati vijece zaduženo za sastavljanje ustava i izabrati privremenu vladu koja je nadzirati referendum o ustavu.

Džibril je ponovio da ne namjerava biti dijelom prijelazne vlade i da se ne kani kandidirati na raznim buducim izborima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter