ETA najavila kraj oružane borbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero, kao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravili su u petak najavu baskijske oružane organizacije ETA o konacnom kraju njene oružane djelatnosti kao povijesni trenutak kojim se završavaju godine terora i napada na španjolsko društvo.

"To predstavlja pobjedu demokracije, zakona i razuma", rekao je Zapatero.

"Uvijek sam tvrdio da su jedni instrumenti koji se mogu koristiti u politickim sukobljavanjima rijeci i ideje, a ni one ne smiju biti korištene za poticanje nasilja i mržnje. Nema mjesta nasilju u Europskoj uniji. Još jedanput, demokracija je dobila bitku protiv terorizma", kaže Buzek.

ETA je u cetvrtak objavila "konacan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi.

"ETA je odlucila konacno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upucuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da pocnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob", istice organizacija.

ETA koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju teroristickom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter