Parlament prihvatio zakon o štednji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki parlament je u cetvrtak navecer, clanak po clanak, samo glasovima socijalisticke vecine, prihvatio novi zakon o štednji kojemu se protive oporba i sindikati.

Premijer Georgij Papandreu pohvalio je to glasovanje u pismu koje je procitao predsjednik parlamenta i najavio brisanje iz stranke jedine socijalisticke zastupnice, bivše ministrice rada Luke Katseli koja je bila protiv zakona.

Na zahtjev oporbe organizirano je poimenicno glasovanje o dvadesetak najspornijih clanaka zakona, osim 37. kojim se zamrzavaju granski kolektivni ugovori, kojima se predvida novo smanjenje placa i proglašenje tehnickim viškom oko 30.000 službenika javnog sektora.

Svi prisutni zastupnici iz oporbe, 144 od 146, glasovali su protiv tog zakona, drugog dana opceg štrajka koji su sindikati organizirali protiv novih mjera štednje, i masovnih prosvjednih skupova koje su obilježili izgredi.

Ostali clanci prihvaceni su pojednostavljenom procedurom nakon nominalnog glasovanja, a zakon je još u srijedu navecer prihvacen "u nacelu". Donošenje tog zakona koji traže vjerovnici zemlje, Europska unija i Medunarodni monetarni fond, pokazuje "nacionalnu odgovornost" i sprjecava stecaj zemlje, koja ce dobiti novu ratu medunarodnog kredita, rekao je Papandreu.

 On je usto ocijenio da ce zemlja tako osnažiti svoj položaj u pregovorima unutar EU-a i eurozone radi rješavanja problema njezine prezaduženosti.


Podijeli: Facebook Twiter