Ranjeni Gadafi umro u Sirtu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši libijski voda Moamer Gadafi umro je od posljedica ranjavanja u cetvrtak u Sirtu, objavila je televizijska mreža Al Džazira na temelju vlastitih izvora, a smrt svrgnutog libijskog diktatora potvrdio je i vojni dužnosnik libijske prijelazne vlade (NTC).

Vojni dužnosnik NTC-a rekao je da je Gadafi bio ranjen u obje noge i glavu, te da je podlegao ozljedama. "Pogoden je i u glavu. Bilo je puno pucnjave na njegovu skupinu i on je poginuo", rekao je neimenovani dužnosnik za Reuters.

Televizijska mreža Al Džazira objavila je, pozivajuci se na neimenovane izvore, da je Gadafi ubijen prilikom uhicenja. Zasad nema neovisne potvrde tvrdnji o Gadafijevoj smrti, a NATO i State Department objavili su da još cekaju potvrdu uhicenja bivšeg libijskog celnika.

Televizijske mreže diljem svijeta objavile su fotografiju na kojoj je bivši libijski celnik Moamer Gadafi nakon uhicenja u rodnome Sirtu.

Jedan dužnosnik libijskoga nacionalnog vijeca potvrdio je autenticnost te fotografije. Fotografija je snimljena mobitelom i na njoj se vidi muškarac, blijeda i krvava lica, veoma nalik Gadafiju. Iz fotografije se ne može zakljuciti je li muškarac živ.

Al Džazira je poslije pustila i video snimku na kojoj se navodno vidi mrtvo tijelo Moamera Gadafija.

Dužnosnik prijelazne libijske vlade Abdel Madžid ranije je objavio da je Gadafi uhvacen u konvoju kojim je pokušao pobjeci iz grada, te da je pri uhicenju Gadafija ubijen vrhovni zapovjednik njegove vojske Abu Bakr Junus.

Al Džazira je objavila da je u Sirtu uhicen i Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim.

NTC je prije toga objavio da je zauzeo Sirt, Gadafijev rodni grad, nakon višetjednih borba, te da Gadafijeve snage bježe iz grada. Skupina od cetrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegla je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a.

Madžid je rekao kako je NATO napao konvoj kojim je Gadafi bježao iz Sirta na zapad i pogodio cetiri automobila. U glavnome gradu Tripoliju ljudi pucaju u zrak i izvikuju po ulicama: "Bog je velik, Gadafi je uhvacen!".

Osvojen Sirt


Prijelazne libijske vlasti zauzele su u cetvrtak Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, i nakon dva mjeseca ugušile i posljednji jaci otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru.

"Sirt je osloboden. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus al Abdali, voda operacija u istocnome dijelu grada. "Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeci".



U središtu grada vec se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije cišcenja. Skupina od cetrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegla je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a.

Pad Sirta znaci da bi vladajuce Nacionalno prijelazno vijece (NTC) sad moglo poceti s ustanovljavanjem novoga demokratskog sustava kakav je najavio nakon oslobodenja cijele zemlje.

Gadafi, kojega traži Medunarodni kazneni sud zbog ubojstava civila, zasad se skriva, možda duboko u libijskome dijelu Sahare. Bio je na vlasti 42 godine, a svrgnuli su ga pobunjenici 23. kolovoza.

Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi cesto bili kaoticni i rezultirali su brojnim pogibijama. Takoder, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku cetvrt.

Sirt je prije rata imao 75 tisuca stanovnika, kojih su vecina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topnicke paljbe koja je tjednima zasipala grad.


Podijeli: Facebook Twiter