Napeto na Kosovu, KFOR preuzeo prijelaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su nadzor nad cestom u blizini granicnog prijelaza Brnjaka na sjevernu Kosova, na granici sa Srbijom, gdje su tijekom noci prvo uklonili barikadu koju su prije mesec dana postavili lokalni Srbi, a zatim i prijelaz otvorili za promet, javili su srpski elektronicki mediji na Kosovu.

KFOR je proširio sigurnosnu zonu oko granicnog prijelaza Brnjaka preko "linija barikada", navodi se. Granicni prijelaz je od jutros otvoren za promet, ali pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su se okupili u velikom broju, da nije dopušteno snimanje.

KFOR je prethodno mjestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi zaprijecili prolaz ka Brnjaku. Tamo je trenutno mirno nakon što je KFOR jutros u više navrata uporabio suzavac kako bi rastjerao oko 150 okupljenih Srba.

U mjestu Zupce u opcini Zubin Potok, takoder na putu prema Brnjaku, pripadnici KFOR-a koji su tamo stigli rano ujutro, nisu do sada poduzeli nikakvu akciju kao što su to ucinili u Jagnjenici. Na tamošnjim barikadama se okuplja sve veci broj Srba, a vozila KFOR-a se nalaze na oko 300 metara na najvažnijim lokacijama blizu barikada. Situacija je napeta, javljaju mediji.

Srbijanski predsjednik Boris Tadic zatražio je u cetvrtak rano ujutro od snaga KFOR-a i EULEX-a na Kosovu, kao i od kosovskih Srba suzdržanost nakon što je tijekom noci zabilježen dolazak dvaju konvoja medunarodnih snaga u blizinu granicnog prijelaza Brnjaka, jednog od dvaju prijelaza koji su vec danima predmet pregovora s kosovskim Srbima koji ih drže u blokadi.

Tijekom noci dva konvoja medunarodnih snaga, s bagerima, kamionima i oklopnim transporterima pripadnika austrijskih i njemackih snaga KFOR-a stigla su u blizinu granicnog prijelaza. Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s medunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do granicnih prijelaza prema Srbiji.

KFOR je prije nekoliko dana objavio da ce sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

Kosovska vlada 16. rujna zapocela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granicne prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, ali Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti kontroliraju te granicne prijelaze te su ih u rujnu zaprijecili barikadama prisilivši KFOR da za opskrbu svojih pripadnika koristi helikoptere. Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada sa cesta koje vode prema granicnim prijelazima KFOR je u utorak odredio srijedu navecer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter