Izraelski vojnik u zamjenu za 477 Palestinaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski vojnik Gilad Shalit, koji je od od 2006. bio u zatoceništvu palestinskog pokreta Hamas, vracen je danas Izraelu. U meduvremenu je 477 Palestinaca oslobodeno iz izraelskih zatvora i stiglo je u Gazu. U sklopu sporazuma Izraela i Hamasa o razmjeni iduceg bi mjeseca trebalo biti oslobodeno još 550 Palestinaca.

Dugo ocekivana razmjena zatvorenika pocela je u utorak prije zore kada su prvi autobusi sa stotinama palestinskih zatvorenika krenuli prema granicnim prijelazima kako bi bili zamijenjeni za izraelskog vojnika.

Prva faza razmjene okoncala je sagu Shalitova zatoceništva u Gazi koja je pet godina okupirala Izraelce. Shalit, sada star 25 godina, otet je u lipnju 2006. godine. Kidnapirali su ga militanti koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. Dvojica njegovih kolega ubijena su u tom napadu. Posljednji ga je put javnost vidjela 2009. na Hamasovoj videosnimci, blijeda, mršava i iscrpljena.



Dug i iznimno zašticen konvoj napustio je jutros izraelski zatvor na jugu pustinje Negev gdje se nalazila vecina zatocenih Palestinaca. Manja skupina zatvornica krenula je istovremeno iz ženskog zatvora u središtu zemlje.

Hamas je Shalita jutros prvo predao Egiptu, koji je posredovao u sporazumu, a Egipcani su ga predali Izraelcima u isto vrijeme kada je 477 zatvorenih Palestinaca bilo službeno pušteno. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter