Poljska: Povijesna pobjeda Donalda Tuska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljski premijer Donald Tusk ostvario je sa svojom Gradanskom platformom (PO) premocnu pobjedu na nedjeljnim izborima i postat ce prvi poljski premijer od pada komunizma 1989. koji je osvojio i drugi uzastopni mandat, prenose u ponedjeljak agencije.

Tuskova stranka desnog centra PO osvojila je 37,5 posto glasova poljskih biraca, što nije dovoljno za natpolovicnu vecinu u parlamentu, ali predstavlja veliku prednost u odnosu na glavnu oporbenu stranku Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog koja je osvojila 30,6 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati nakon 64 posto prebrojanih glasova.

Koalicijski partner PO-a, Poljska seljacka stranka (PSL) Waldemara Pawlaka, osvojila je 9,5 posto glasova. Prema projekcijama, dvije bi stranke trebale zajedno imati 233 parlamentarna zastupnika što bi im osiguralo tijesnu vecinu u 460-clanom parlamentu Sejmu.

Tusk je u nedjelju navecer po objavljivanju rezultata izlaznih anketa u govoru pred svojim pristašama proglasio pobjedu. "Želio bih zahvaliti svima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer cemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedece cetiri godine", rekao je Tusk, prenosi Reuters.

Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz. "Znatan dio našeg društva zadovoljan je sa sadašnjim stanjem. Poštujemo izborne rezultate", rekao je celnik nacionalistickog i konzervativnog PiS-a.

Analiticari su ocijenili da ce financijska tržišta pozdraviti Tuskovu pobjedu jer bi ona trebala znaciti još cetiri godine relativne politicke i gospodarske stabilnosti u jedinoj zemlji clanici Europske unije koja je uspjela izbjeci recesiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter