Više ozlijedenih na granici Kosova i Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobu izmedu lokalnih Srba i pripadnika medunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) u utorak poslije podne na sjeveru Kosova kod granicnog prijelaza Jarinje prema Srbiji ozlijedeno je više osoba medu kojima i pripadnici KFOR-a, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.

Sukob se dogodio nešto poslije 13 sati kada su, po rijecima predstavnika KFOR-a, vojnici reagirali u samoobrani ispaljujuci gumene metke jer su ih Srbi gadali kamenjem.

Kako javljaju beogradski mediji, šestero ozlijedenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljevic izjavio je da šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojnim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je da su njemacke vojnike u sastavu medunarodnih snaga Srbi gadali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogoden, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani.

Pozivajuci se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvješcuju da su u sukobima ozlijedena cetiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže. Po njegovim rijecima, iz pravca gomile okupljenih Srba culi su se pucnji iz vatrenog oružja, no napadac nije identificiran.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanovic u izjavi srbijanskoj agenciji Beta kazao je da je potpuno neprihvatljivo to što su pripadnici KFOR-a pucali na nenaoružani narod na barikadama. KFOR, kako je rekao, nema pravo pucati na nenaoružane ljude i ugrožavati necije živote "radi necijih osobnih interesa ili interesa nekih skupina iz Prištine".

Medu oporbenim srbijanskim strankama reagirala je Srpska radikalna stranka, koja zahtijeva hitno sazivanje sjednice srbijanskog parlamenta zbog, kako navodi u priopcenju, agresije NATO-a na sjever Kosova kao integralni dio Republike Srbije, a koja se, kako tvrdi ta stranka, provodi posredstvom KFOR-a.

Predsjednik oporbene Liberalno-demokratske partije Cedomir Jovanovic upozorava da ce, ako Srbija odmah ne reagira promjenom dosadašnje politike, situacija na sjeveru Kosova završiti teškom katastrofom svih Srba koji tamo žive. Stradanje Srba na sjeveru Kosova i nasilni rasplet politike konfrontiranja s EULEX-om i KFOR-om moraju se odmah prekinuti i to jedino može uciniti vlast u Beogradu, tvrdi Jovanovic.

Pripadnici KFOR-a zatvorili su u utorak ujutro cestu nedaleko od granicnog prijelaza Jarinje izmedu Kosova i Srbije, pri cemu su, uz uporabu suzavca, uklonili barikade koje su ondje proteklih dana postavili lokalni Srbi, a nekoliko njih je i uhiceno.


Podijeli: Facebook Twiter