Papa: Ukidanje povlastica oslobada Crkvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukidanje povlastica dobro je za Crkvu jer joj omogucuje istinsko oslobodenje, ocijenio je u nedjelju papa Benedikt XVI. zahvalivši "povijesti što je tako priskocila u pomoc Crkvi".

"U stanovitom smislu, povijest dolazi u pomoc Crkvi kroz razna razdoblja sekularizacije koja su bitno pridonijela njezinu procišcenju i unutarnjoj obnovi", rekao je Sveti Otac koji je na kraju svog boravka u Njemackoj iznio svoje razmišljanje o potrebi istinskih promjena u Crkvi.

"Sekularizacije - kao što su oduzimanje dobara Crkvi i ukidanje povlastica - donijele su svaki put istinsko oslobodenje Crkve" od svijeta, istaknuo je Papa.

Crkvi su dobra oduzimana u mnogim zemljama, od Francuske u doba revolucije do komunistickih zemalja. I talijansko ujedinjenje je dovelo Vatikan do toga da se na velikom dijelu podrucja odrekne svoje svjetovne vlasti. Vatikan je ostao malena država na površini od 44 hektara, ali s velikom baštinom.

Papa je osudio Crkvu koja postaje sama sebi dovoljna i prilagodava se zahtjevima svijeta.

Nešto ranije u nedjelju, tijekom mise u zracnoj luci u Freiburgu kojoj je nazocilo 100 tisuca ljudi, Benedikt XVI. je zahvalio Crkvi u Njemackoj na njezinoj karitativnoj djelatnosti diljem svijeta, ali je bio veoma oštar prema katolicima mlake vjere.

"Agnostici koji nemaju mira kada je rijec o Bogu, kao i osobe koje trpe zbog naših grijeha a žele imati cisto srce, bliže su kraljevstvu Božjem nego rutinski vjernici", rekao je. Papa je usto, smjerajuci na svecenike pedofile, spomenuo "bolne sablazni" za koje su odgovorni "navjestitelji vjere".

Tijekom svog cetverodnevnog pohoda Njemackoj, od Berlina i Erfurta na istoku, do bastiona katolicanstva Freiburga na jugu, Papa je nekoliko puta pozvao Crkvu da ojaca vjeru u njegovoj domovini sve više obilježenoj sekularizmom.


Podijeli: Facebook Twiter