Ivica Rajic izašao iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zapovjednik postrojbe HVO-a Ivica Rajic, kojega je Haaški sud osudio na 12 godina zatvora zbog pokolja muslimana u Stupnom Dolu pocinjenog 1993., pušten je iz zatvora, piše u cetvrtak španjolski list El Pais na svojoj internetskoj stranici pozivajuci se na zatvorske vlasti.

Rajic je u cetvrtak, prema pisanju lista, napustio zatvor Navalcalnero u Madridu, gdje je proveo cetiri godine. Pušten je nakon što je odslužio dvije trecine kazne, što omogucava pravilnik Haaškoga suda. Prema pisanju lista, Rajic je u zatvoru sudjelovao u kulturnim aktivnostima i pohadao obrazovne tecajeve te je njegovo vladanje ocijenjeno dobrim.

Rajic je iz haaškog pritvora u Scheveningenu prebacen 2007. godine u Španjolsku na izdržavanje kazne od 12 godina zatvora. On je 2005. priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na selo Stupni Do, u središnjoj Bosni, u listopadu 1993. godine i ispricao se obiteljima stradalih i izrazio sucut "za bol koju trpe zbog gubitka najmilijih".

Zapovijedao je napadom u kojem je ubijen 31 muslimanski civil, ukljucujuci žene, starce i djecu, i u kojem je razoreno cijelo selo. Uhicen je u Hrvatskoj gdje se skrivao pod imenom Viktor Andric. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter