Talijanski senat prihvatio paket mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski senat je u srijedu prihvatio programa štednje koji je predložila vlada premijera Silvija Berlusconija da bi se uravnotežio proracun 2013. godine.

Plan, koji je u senatu u više prilika bio mijenjan, prihvacen je sa 165 glasova. Protiv je glasao 141 senator, a tri su bila suzdržana.

Revidirani paket koji sada vrijedi oko 54 milijarde eura bit ce upucen na glasanje u donji dom parlamenta gdje Berlusconi ima manju, ali ipak stabilnu vecinu. Po pisanju talijanskih medija koji se pozivaju na izvore iz parlamenta, mjere bi u zastupnickom domu trebale biti usvojene krajem tjedna ili najkasnije pocetkom iduceg.



Paket mjera predvida, medu ostalim, povecanje poreza na dodanu vrijednost s 20 na 21 posto, namet od 3 posto na prihode vece od 300.000 eura, vec planirano postupno povecanje dobne granice žena za umirovljenje u privatnom sektoru te rezove potrošnje središnjih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanje placanja poreza i mjere koje bi trebale smanjiti cijenu složenog talijanskog politickog sustava.

Talijanska je policija u srijedu u Rimu uporabila palice i suzavac da bi rastjerala prosvjednike protiv vladinog programa štednje. Oko 500 prosvjednika pokušalo je probiti policijske barikade van zgrade senata u vrijeme glasanja o mjerama.

Predsjednik senata Renato Schifani prekinnuo je glasanje da bi zahvalio policiji i osudio nasije rekavši da je ono "rana nanesena demokraciji". Nema izvješca o ozlijedenima u sukobima.


Podijeli: Facebook Twiter