Velika tragedija za svjetski sport

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putnicki zrakoplov tipa Jakovljev 42 (JAK-42) s ekipom ruskih hokejaša na ledu iz Jaroslavlja srušio se u srijedu nedaleko od zracne luke u tome gradu, 300 km sjeveroistocno od Moskve, pri cemu su poginule 44 od 45 osoba u zrakoplovu, javljaju ruske novinske agencije Interfaks i Ria Novosti.

"Po provjerenim podacima, u zrakoplovu je bilo 45 osoba, 37 putnika i osam clanova posade. U padu zrakoplova poginule su 44 osobe, a jedna je preživjela", rekao je za Riu Novosti policijski izvor. Agencije su ranije javile da je u padu zrakoplova poginulo 36 clanova hokejaške momcadi Lokomotiv iz Jaroslavlja koja je putovala na utakmicu u glavni grad Bjelorusije Minsk.

Nesreca se dogodila oko 16 sati po mjesnom vremenu nedugo nakon polijetanja. Prema prvim informacijama, zrakoplov je pao na tlo s male visine odmah nakon polijetanja i zapalio se. Zrakoplov je letio prema Minsku, gdje je momcad Lokomotiva trebala igrati protiv Dinama.

Lokomotiv iz Jaroslavlja nastupa u ligi KHL koja se smatra drugom najjacom na svijetu nakon sjevernoamerickog NHL-a.

Kako navodi internetska stranica ruskog hokejaškog saveza, trener momcadi je Kanadanin Brad McCrimmon, a za Lokomotiv igraju ceški internacionalci Karel Ranuchek, Jan Marek i Josef Vašicek, legendarni slovacki hokejaš Pavol Demitra i švedski vratar Liv Stefan, te nekadašnji NHL-ovci Ruslan Salei, Karlis Skrastins i Alexander Korolyuk.

Ruske vlasti nisu objavile jesu li oni bili u zrakoplovu.

"Dogodila se strašna tragedija", rekao je predsjednik KHL-a Aleksandar Medvedev, koji je nazocio hokejaškoj utakmici u Ufi kojom je otvorena nova sezona. Nakon što je stigla vijest o nesreci Medvedev je održao minutu šutnje i prekinuo utakmicu.

Lokomotiv iz Jaroslavlja je u travnju 2011. osvojio trece mjesto u prvenstvu, a u tri navrata, 1997., 2002. i 2003. bio je prvak. Zrakoplovne nesrece nisu rijetkost u Rusiji zbog uporabe zastarjelih sovjetskih zrakoplova.

Ceški mediji oplakuju smrt bivših svjetskih prvaka Mareka (31), Rachuneka (32) i Vašiceka (31), koji je 2006. bio i prvakom NHL lige.

"Ovo je velika tragedija za svjetski, ruski, ali i ceški sport. Sva trojica naših stradalih hokejaša bili su clanovi reprezentacije Ceške, koja je 2010. osvojila naslov prvaka svijeta", kazao je predsjednik Ceške hokejaške federacije Tomas Kral.

Mediji u Ceškoj ovu tragediju usporeduju s onom iz daleke 1948., kada su u padu zrakoplova nad La Mancheom poginula šestorica hokejaša tadašnje selekcije CSSR-a.


Podijeli: Facebook Twiter