Gadafi na putu u Burkinu Faso?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki konvoj libijskih oklopnih vozila, u pratnji nigerske vojske, stigao je kasno u ponedjeljak u grad Agadez na sjeveru Nigera, objavili su francuski i nigerski vojni izvori. Konvoj se sastoji od 200 do 250 vozila libijske vojske te casnika i vojnika iz brigada s juga Libije, a u Niger je najvjerojatnije stigao preko Alžira.

Francuski vojni izvor prenosi da mu je receno da su se konvoju možda prikljucili Moamer Gadafi i njegov sin Saif al-Islam na putu prema Burkini Faso, izoliranoj zapadnoafrickoj zemlji koja granici s Nigerom i koja je Gadafiju i njegovoj obitelji ponudila azil. Nigerski vojni izvor rekao je da su brojni Libijci, ukljucujuci progadafijeve borce iz plemena Tuareg, takoder u ponedjeljak prešli granicu s Nigerom.

Francuska, Niger i Burkina Faso, kao i nove libijske vlasti i NATO, rekli su da ne znaju gdje se Gadafi nalazi te da ne znaju za bilo kakav sporazum da ga se pusti u inozemstvo gdje bi se sklonio od Libijaca i Medunarodnog kaznenog suda koji mu želi suditi.

Televizija Al Arabija prenijela je izjavu nigerskog ministra vanjskih poslova Bazuma Muhameda da Gadafi nije u konvoju koji je stigao u ponedjeljak navecer. Jedan od suradnika francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja je rekao da "nemaju nikakve odredene informacije koje bi ukazivale da je ondje i Gadafi".



Burkina Faso, koja je, kao i Niger, bila francuska kolonija, a od Libije je dobivala veliku pomoc, Gadafiju je ponudila utocište prije dva tjedna, ali je i priznala Nacionalno prijelazno vijece kao novu libijsku vladu. Ministar vanjskih poslova Burkine Faso Yipene Djibril Bassolet rekao je da Gadafi može doci u egzil u njegovu zemlju, iako je ona potpisala sporazum s Medunarodnim kaznenim sudom po kojem je dužna osumnjicenike predati u Den Haag. Predsjednik Blaise Compaore je, kao i Gadafi, vlast preuzeo vojnim udarom, a Burkinom Faso vlada 24 godine.

Pregovori radi završetka opsade libijskoga grada Bani Valida nastavili su se u utorak, a na sastanak s pregovaracima Nacionalnog prijelaznog vijeca (NTC) došli su plemenski starješine. Bani Valid leži 150 km južno od glavnoga grada Tripolija i zasad se odbija predati snagama NTC-a pa promatraci misle da bi moglo doci do novoga vala borbi da bi snage svrgnutoga vode Moamera Gadafija bile sasvim poražene. (Hina)

"Gadafi je u Libiji"

- Moamer Gadafi je i dalje u Libiji i dobro je i siguran, rekao je u utorak njegov glasnogovornik koji je kazao i kako nema pojma o konvoju vozila libijske vojske za koje se vjeruje da su prešle pustinjsku granicu i ušle u Niger. "On je u Libiji. Siguran je, veoma zdrav i visokog morala. Misli kako cini upravo ono što bi trebao ciniti", rekao je telefonom agenciji Reuters Musa Ibrahim.


Podijeli: Facebook Twiter