Pahor traži izlaz za Beograd i Prištinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel i slovenski premijer Borut Pahor založili su se u utorak u Ljubljani za održavanje europske perspektive svih država zapadnog Balkana, ali su pri tome istaknuli da se bilateralna pitanja treba rješavati a da se ne opterecuje europska integracija.

Merkel je rekla da primjer Hrvatske i Slovenije pokazuje kojim putem u rješavanju otvorenih pitanja treba ici jer su rješenjem granicnog prijepora dijalogom i kompromisom pokazale veliku hrabrost.

Merkel i Pahor su razgovarali o problemima u euro-zoni, ali su potvrdili da je bilo rijeci i o stanju u regiji zapadnog Balkana.

Odgovarajuci na pitanja novinara Merkel, koja je prošlog tjedna boravila u Zagrebu, a potom u Beogradu, sugerirala je da ostaje na porukama da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom, ali je istaknula da ne želi »iz Ljubljane slati poruke« srbijanskom predsjedniku Borisu Tadicu.

Na pitanje mogu li u smirivanju stanja u regiji kljucnu ulogu imati Slovenija i slovenski premijer, koji je nakon posjeta Angele Merkel Beogradu i sam razgovarao s predsjednikom Tadicem, Merkel je rekla da Slovenija može imati ulogu u regiji jer je vec clanica EU te zato što je zajedno s Hrvatskom pokazala hrabrost donoseci tešku odluku.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je da je u subotu, na poziv srbijanskog predsjednika Tadica, s njime u privatnom razgovoru došao do ideja kako riješiti konflikt Beograda i Prištine u svjetlu približavanja Srbije EU-u te da je o svojoj ideji vec upoznao SAD i Njemacku. Pahor je rekao da ce se sastati i s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, ako on za to bude zainteresiran, kako bi se dao nov poticaj dijalogu Beograda i Prištine.

»Mislim da postoji mogucnost da se se sporovi rješavaju sofisticiranije i da se osigura mir te izlazak iz ove neugodne situacije«, rekao je Pahor. Pahor je uz to pohvalio srbijanskog predsjednika Srbije za »pomirljivu« izjavu koju je ovih dana dao nakon što je u došlo do zaoštravanja odnosa Zagreba i Beograda, vezano uz neke izjave Tadica i premijerke Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter