Dogovor o rješenju krize na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler postigao je u petak dogovor s predstavnicima srbijanske te kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, javila je beogradska agencija Beta, a potvrdio kosovski premijer Hašim Taci.

Taci je na izvanrednoj sjednici kosovske vlade rekao da je postignut dogovor vlade Kosova i KFOR-a o stanju na sjeveru te ocijenio da sporazum ima povijesni znacaj i da je najvažniji poslije Deklaracije o neovisnosti Kosova.

Kosovski premijer tvrdi da ce reciprocitet u robnoj razmjeni Kosova sa Srbijom biti nastavljen, kao i da ce dostavljanje humanitarne pomoci iz Srbije na Kosovo biti dozvoljeno nakon što medunarodne organizacije utvrde da postoji potreba za njom. Procjene ce obavljati neovisna tijela.

Prištinski mediji objavljuju pojedinosti dogovora vlade u Prištini i KFOR-a, na temelju kojeg ce prvi put u posljednjih 12 godina vlak koji prometuje na liniji Beograd - Mitrovica biti kontroliran, a taj posao povjeren je policiji u suradnji s europskom misijom EULEX-om. Sve ostale prometnice kontrolirat ce KFOR.

Kriza na Kosovu izbila je pije desetak dana kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granicne prijelaze Jarinje i Brnjak koje su držali Srbi na sjeveru Kosova kako bi preuzele kontrolu i osigurale provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije. Priština je time odgovorila na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji, no srpsko stanovništvo na sjeveru blokiralo je prometnice. U nasilju je ubijen jedan kosovski policajac, a KFOR je zatvorio oba granicna prijelaza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter