NATO: Jarinje i Brnjak zabranjene zone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su granicne prijelaze Jarinje i Brnjak izmedu Kosova i Srbije zauzele snage KFOR-a NATO je te lokacije proglasio zabranjenim vojnim zonama, izvještavaju beogradski elektronicki mediji.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Buhler izjavio je da je NATO proglasio spomenute granicne prijelaze podrucjima kojima je pristup ogranicen, zaprijetivši primjenom bojeve municije u slucaju napada na njih, prenosi agencija Reuters te dodaje kako je Buhler za tu agenciju izjavio da ne može iskljuciti novi pokušaj napada na prijelaz.

''Pravila postupanja su vrlo jasna", kazao je Buhler, pojasnivši kako vojnici mogu upotrebiti bojevu municiju, koristiti naoružanje da bi branili sebe i druge, imovinu i zabranjenu vojnu zonu i upozorivši da se nitko tko nije ovlašten raditi na prijelazima ili proci kroz njih ne treba nalaziti u njihovoj blizini.

Voditelj srbijanskog pregovarackog tima Borko Stefanovic srbijanskoj državnoj televiziji RTS kazao je da je, po njegovim rijecima, KFOR potvrdio da je od svojeg zapovjedništva dobio nalog da izvrši odluke vlade u Prištini, što znaci postavljanje carine Kosova.

"Neprihvatljivo je da vlada u Prištini intrumentalizira KFOR i pokušava jednostrano, nasilno, žrtvujuci ljudske živote, promijentii stanje na sjeveru Kosova, odnosno da, kako oni to kažu, uspostavi 'suverenitet države Kosovo'", kazao je Stefanovic.

Srbijanska vlada, kako prenose mediji, zatražila je hitnu sjednicu Skupštine Srbije o Kosovu koja bi, po rijecima predsjednice parlamenta Slavice ?ukic Dejanovic, mogla biti održana vec u subotu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter