KFOR preuzeo nadzor na Jarinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dramaticnih dogadaja i napetog stanja kada je zapaljen punkt granicnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova i pokušaja oštecenja drugog granicnog prijelaza u Brnjaku, gdje su uspostavljeni pripadnici Kosovske policije i carine Kosova, oba granicna prijelaza kasno sinoc je pod nadzor preuzeo KFOR, javila je Kosovska televizija.

Tako je granicni prijelaz u Jarinju pod nadzorom njemackih trupa KFOR-a, dok granicni prijelaz Brnjak nadziru americke snage KFOR-a, uz podršku francuskih snaga i policije EULEX-a. Kako javlja Kosovska televizija, aktualna situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali napeta.

Predsjednik vlade Kosova Hašim Taci je na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon incidenata u srijedu navecer rekao da iza srpskih kriminalnih skupina, predvodenih celnicima srpskih paralelnih struktura i motiviranih od vlasti Beograda, koji su napali objekte granicnih prijelaza Jarinje i Brnjake na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom, stoji službeni Beograd.

Nagovijestio je da se kosovske vlasti nece povuci sa sjevera, jer je to njihova zemlja, njihovo ustavno i zakonsko pravo. Ustvrdio je da je Kosovo domovina svim njegovim gradanima, ali je i zajamcio kako nece biti nijednog kompromisa izmedu Kosova i Srbije.

Taci je takoder istaknuo kako se scenariji Srbije za podjelu sjevera Kosova nikada nece dogoditi.

Granicni prijelaz Jarinje izmedu Kosova i Srbije u srijedu navecer zapalila je skupina mladica pokrivenih lica, pristigla iz pravca Kosovske Mitrovice, javili su beogradski elektronicki mediji i dodali da je na lokalnu bazu KFOR-a bacen Molotovljev koktel te da je srbijanski predsjednik Boris Tadic pozvao na prekid nasilja.

Kako je prenijela srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladica srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom pocelo rušiti i paliti objekt na prijelazu.

Nakon što su bacili Molotovljev koktel, nastavili su rušiti kucice na Jarinju bagerom s obližnjih barikada, navodi se i dodaje kako se potom cula i rafalna paljba te da su vatru vjerojatno otvorili pripadnici KFOR-a na koje je skupina izgrednika bacila zapaljivi koktel.

Oko granicnog prijelaza culi su se, kako javlja B92, rafalni pucnji, a šire podrucje nadlijetali su helikopteri.





Na prijelazu Jarinje oko 20 sati je, kako javlja srbijanska agencija Tanjug, nastao ''potpuni kaos'' u kojem je napadnuta televizijska ekipa te agencije.

Predsednik Srbije Boris Tadic pozvao je da se odmah prekine nasilje na Jarinju i uspostavi mir, porucivši da "huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni gradane niti državu Srbiju", prenose mediji.

Tijekom dana agencije su izvjestile da su se pripadnici specijalne kosovske policije povukli nakon što su izvršili zadacu na prijelazima Jarinje i Brnjak te, po rijecima glasnogovornika kosovske policije Brahima Sadriua, "uspostavile red i stvorile uvjete za razmještaj i rad carinika i granicne policije" na tim prijelazima. U akciji zapocetoj u noci s ponedjeljka na utorak, jedan je kosovski policajac poginuo u sukobu s lokalnim Srbima.

Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.

Srbija je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeca sigurnosti UN-a povodom najnovijeg razvoja dogadaja na Kosovu, nakon cega je, po rijecima neimenovanog diplomate, odluceno da u cetvrtak budu održane konzultacije "iza zatvorenih vrata" o stanju na Kosovu.


Podijeli: Facebook Twiter