Hadžic stigao u haaški pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji haaški optuženik Goran Hadžic stigao je na Haaški sud nakon gotovo sedam godina bijega, objavio je ICTY u petak. Hadžica su srbijanske vlasti uhitile u srijedu.

Pred sudom bi se trebao pojaviti u ponedjeljak, kad ce se izjasniti i o krivnji u vezi s optužbom. Južnokorejski sudac O-Gon Kwon, potpredsjednik ICTY-ja i vršitelj dužnosti predsjednika suda, imenovao se za suca koji ce voditi prvo pojavljivanje Hadžica pred ICTY-jem, u nalogu objavljenom na internetskoj stranici suda.

U drugom nalogu, kojim je odredio da se vodenje predmeta Hadžic povjerava II. raspravnom vijecu, sudac O-Gon u troclano je vijece imenovao suce Burtona Halla s Bahama, belgijskog suca Guya Delvoiea i suca Antoinea Kesia-Mbea Mindua iz DR Konga.

Hadžicevo izrucenje pocelo je nakon što je srbijanska ministrica pravosuda Snežana Malovic potpisala ekstradicijski nalog. Prije toga su se i Hadžic i njegovi branitelji formalno odrekli prava na žalbu na odluku beogradskog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izrucenje.

Hadžic, voda srpske pobune u istocnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata, uhicen je u srijedu u blizini vojvodanskog sela Krušedola, nakon cega je prebacen u pritvorsku jedinicu beogradskog Posebnog suda.

Hadžicu je u petak ujutro omoguceno da posjeti teško bolesnu majku u obiteljskoj kuci u Novom Sadu. Ondje se zadržao oko sat vremena,a po neslužbenim informacijama, posjetio je i ocev grob na mjesnom groblju.

ICTY je bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžica optužio 2004. godine u 14 tocaka optužnice za zlocine protiv covjecnosti i povrede ratnog prava i obicaja pocinjene ubojstvima stotina i progonom tisuca Hrvata s okupiranih podrucja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zlocina.

Hadžica (52) tereti se da je bio sudionik udruženog zlocinackog pothvata na celu sa Slobodanom Miloševicem ciji je cilj bio da se cinjenjem zlocina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trecine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoc Beograda.

Po optužnici, "gotovo sve hrvatsko i nesrpsko stanovništvo toga podrucja bilo je nasilno preseljeno, protjerano ili ubijeno", kaže se u ICTY-jevu priopcenju. Konacni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.


Podijeli: Facebook Twiter