Srbija traži uhicenje mrtve Nade Šakic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interpol Srbije uspio je raspisati tjeralicu za Nadom Šakic, suprugom pokojnog Dinka Šakica, kojom ju tereti za ratni zlocin genocida pocinjen nad Srbima, Židovima i Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

Suglasnost za raspisivanje tjeralice dalo je Ministarstvo pravde Srbije ciji je državni tajnik Slobodan Homen izjavio da ocekuje brzo izrucenje. Srbijanski mediji, pozivajuci se na državna tijela, objavili su i da Nada Šakic živi u Argentini te da je rodena u Livnu u Hrvatskoj.

Ostavimo li po strani to što Livno nije u Hrvatskoj, odredena poteškoca s uhicenjem i izrucenjem Nade Šakic proizlazi iz cinjenice da je spomenuta umrla u Zagrebu 5. veljace ove godine, a njen ispracaj bio je na zagrebackom krematoriju cetiri dana kasnije.

Prije nego što su srpska državna tijela i mediji otkrili da se tjeralica raspisala za mrtvom osobom, o svemu je izjavu Blicu uspio dati i Ephraim Zuroff, direktor Centra "Simon Wiesenthal" koji je raspisivanje tjeralice nazvao pozitivnim i važnim korakom.

Nakon što je Homen saznao da je Šakic preminula, objasnio je da nije bio upoznat s tim podatkom, a da je Ministarstvo pravde radilo po nalogu Suda za ratne zlocine koji je raspisao nalog.


Podijeli: Facebook Twiter