Medvedev tajkunima: Ili Putin, ili ja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zatražio je na sastanku s celnicima 27 velikih ruskih tvrtki, održanom iza zatvorenih vrata, da izaberu koga bi htjeli za buduceg ruskog predsjednika, njega ili Vladimira Putina, tvrdi dnevnik Vedomosti.

Po pisanju lista koji se poziva na neimenovanog sudionika sastanka u ponedjeljak, aktualni šef države ocijenio je da bi veliki privrednici odsad trebali birati izmedu politike modernizacije za koju se zalaže Medvedev i kontinuiteta koji utjelovljuje premijer Putin. Medvedev je na nedavnom gospodarskom skupu rekao da se rusko gospodarstvo mora modernizirati želi li izbjeci stagnaciju.

Predsjednik nam je dao na znanje, na delikatan, ali nedvosmislen nacin, da je došao trenutak da poslovni svijet odabere koga želi za predsjednika: Medvedeva ili Putina, kazao je sudionik sastanka. To je bilo toliko neocekivano da sam ostao zaprepašten, dodao je on.

Sastanak je bio posvecen manjku ulaganja zbog odljeva kapitala iz Rusije od pocetka godine, a onda je Medvedev iznenada naceo temu predsjednickih izbora. Pisanje Vedomosti sugerira da Medvedev želi potporu poslovne zajednice u polutajnoj borbi njega i Putina za predsjednicku nominaciju na izborima sljedece godine.

Medvedev i Putin još nisu objavili tko ce se kandidrati na izborima, te mediji redovito prenose glasine o napetosti izmedu predsjednika i premijera, koji sustavno opovrgavaju te informacije. Medvedev se zadnje vrijeme u javnosti neizravno pokazuje kao reformator i modernizator, pažljivo izbjegavajuci bilo kakvo kritiziranje Putina, svoga mentora, kojem uostalom duguje sadašnji položaj.

Analiticari smatraju da bi u bilo kakvom izravnom sukobu Medvedev bio poražen jer nema formalnu izbornu bazu, dok se Putin, i dalje najpopularniji ruski politicar, nalazi na celu vladajuce stranke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter