Cigarete samo u ljekarni, na recept

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako islandski parlament prihvati zakonsku inicijativu o pušenju o kojoj se upravo raspravlja, stanovnici te države mogli bi ubuduce dobiti cigarete jedino u ljekarni i to na recept.

Zakonski prijedlog što ga razmatra islandski parlament Althing predvida da se pušenje proglasi ovisnošcu, a to znaci da bi se prema pušacima odnosilo kao prema bolesnicima koji su obvezni redovito posjecivati lijecnika a cigarete dobivati u ljekarni, prenosi austrijski Der Standard pisanje islandskog lista Frettabladid.

Sukladno prijedlogu, lijecnici bi pušace-pacijente trebali poticati na prestanak pušenja i slati ih na tecajeve za odvikavanje, a ako to ne pomogne, propisivali bi im cigarete.

Iako bi bili proglašeni pacijentima, pušaci ne bi cigarete dobivali besplatno, nego bi ih placali po tržišnoj cijeni, a odlazak u inozemstvo po cigarete na Islandu ionako se ne bi isplatilo, buduci je ta otocna država izolirana i udaljena od susjeda.

Turisti koji posjecuju Island vec se suocavaju s rigoroznim carinskim pregledima, koji su posebno usmjereni na cigarete i alkohol.

Bivša islandska ministrica zdravstva Siv Friedleifsdottir, koja predvodi inicijativu zajedno sa zastupnicima svih pet islandskih parlamentarnih stranaka, smatra da društvo nije dovoljno svjesno rizika od pušenja i da se treba "konacno probuditi".

Borba protiv pušenja na Islandu traje vec godinama, a nakon što je 1991. pušilo 30 posto stanovnika, danas ih samo oko 15 posto poseže za duhanskim užicima. Tome su pridonijele i višestruke povišice poreza na duhan kao i gospodarska kriza koja je pogodila mnoge Islandane. Kutija cigareta na Islandu stoji 900 islandskih kruna (5,41 eura).


Podijeli: Facebook Twiter