Socijalisticka internacionala suspendirala SNSD?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece Socijalisticke internacionalne donijelo je odluku o suspenziji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na cijem je celu Milorad Dodik iz clanstva te organizacije, objavljeno je u subotu iz središnjice Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Sarajevu.

Navodi se da je na zasjedanju Vijeca Socijalisticke internacionalne održanom u Ateni usvojena preporuka etickog povjerenstva SI-a o suspenziji SNSD-a koji je na vlasti u Republici Srpskoj u BiH. Predsjednik etickog povjerenstva SI Maurice Braud taj je prijedlog obrazložio zakljuckom kako je nadzor nad djelovanjem SNSD-a pokazao da u toj stranci nema nikakvog napretka a upozoreno je i na neprihvatljivu retoriku koju koriste dužnosnici te stranke.

Braud je takoder kazao da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u djelovanju Dodikova SNSD-a. Ukoliko se nešto znacajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju uslijed ce definitivno iskljucenje te stranke iz Socijalisticke internacionale, navedeno je u priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter